Kies taal
De 10 van Cor van der Kaaij

De 10 van Cor van der Kaaij

Bedrijf: RedStar, hoofdvestiging De Lier
Teelt: Tomaat, 70 hectare

1. Even kort voorstellen; wie ben je?
Ik ben een echte familieman, gelukkig getrouwd met mijn lieve schat Diana, vader van zeven kinderen, drie van mijzelf en vier van Diaantje, en trotse opa van Cindy van twee en Nick van vijf jaar.
Het liefst loop ik rond tussen de tomaten. Ik kan me geen mooier werk voorstellen dan tomatenteler zijn. Het verveelt nooit. Mijn werk is ook mijn hobby. Ons familiebedrijf RedStar is uitgegroeid tot 70 hectare. We telen smaaktomaten en op ‘Poortcamp’ in De Lier verkopen en verpakken we alles. Ik vind het geweldig dat mijn zoons Ronald en Patrick en dochter Louise gekozen hebben om in het familiebedrijf werkzaam te zijn.
Ik ben een geboren Westlander en woon sinds ruim een jaar in Prinsenbeek. Het is fantastisch hier, met veel bos en natuur. En voor onze locaties zit ik heel centraal.

2. Kun je iets vertellen over de achtergrond van het bedrijf?
Mijn ouders zijn de grondlegger van het bedrijf. In 1953 begonnen zij aan de Vijverberglaan in Honselersdijk met een paar honderd meter glas. Op deze plek stond mijn wieg, nu 60 jaar geleden. Ook mijn jongere broer Dirk is hier geboren. De passie voor de tomatenteelt heeft mijn vader op ons  overgebracht. Onder zijn leiding groeide het bedrijf stapsgewijs uit tot 25.000m2 in 1980.
Al op heel jonge leeftijd, ik was 16, voelde ik hoe het is om verantwoordelijkheid te hebben voor een bedrijf. Mijn vader werd ziek en verbleef drie maanden in het ziekenhuis. Samen met mijn moeder en broer Dirk stonden we er ‘alleen’ voor. Met hulp van de buurman Vollebregt lukte het om alles in goede banen te leiden.
In 1989 besloten we uit te wijken naar Voorne Putten zodat we het bedrijf verder konden laten groeien. Dat was onze eerste stap buiten het Westland. Anno 2018 telt RedStar tien vestigingen, waarvan zes op Voorne Putten, één in Dinteloord, één in Bergschenhoek, één in Luttelgeest en één in Engeland.

3. Wat is je rol in de onderneming?
Met het groter worden van de onderneming, is mijn rol veranderd. In het begin deed ik alles: de teelt, de sortering en naar de veiling rijden. Nu hebben we voor elk aspect een team van deskundigen dat zich met dat specifieke terrein bezighoudt en ook hebben we een CEO. Ik zie het zo: Als je al het werk vergelijkt met een grote taart, dan zijn de teams de stukjes. De teams worden aangestuurd door het management, dat bestaat uit 12 man. Zelf sluit ik aan bij het directieoverleg, samen met nog drie directeuren. Maar ook schuif ik om de twee weken aan bij het teeltteam. Daar voel ik me het beste op mijn plek. Het team spreekt met elkaar de ins en outs van de teelt door. Ik vind het geweldig om hierover mee te denken en om nieuwe inzichten te krijgen over de tomatenteelt. We worden er als teeltteam steeds beter in om de kostprijs van een kilo tomaten naar beneden te krijgen, zonder ook maar iets in te leveren op de kwaliteit. Voor ons staat kwaliteit op nummer 1. Ons team houdt ook nauwgezet het teeltplan tegen het licht. Met RedStar zijn we al 22 jaar marktgericht aan het produceren. De kunst is jaarrond zo nauwkeurig mogelijk de kilo’s te produceren die het verkoopteam verwacht nodig te hebben.

4. Wat is je belangrijkste drijfveer? Waar haal je je motivatie vandaan?
Ik heb bewondering voor de moed en het ondernemerschap van mijn vader en moeder. Zij zijn met niets begonnen. In 1953 hadden ze 800 m2 met wat sla en andijvie. Eerst met kleine stapjes, later met grotere stappen hebben ze het bedrijf laten groeien. Het was als het ware een ‘gespreid bedje’ toen mijn broertje Dirk en ik het van hen overnamen. Wij zijn doorgegaan in dezelfde lijn. De eerste jaren hebben we verschrikkelijk hard gewerkt, echt dag en nacht. We hebben het verder uitgebouwd en ontwikkeld om het up to date te houden. Het geeft een enorme boost om te bedenken dat -over een paar jaar- de derde generatie ons familiebedrijf zou kunnen overnemen. Bij Kaaij wordt het nooit saai!
Ik voel me een bevoorrecht mens dat ik dit op mijn zestigste nog steeds super vind om te doen. Als je doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent, dan kost het weinig energie.Als je iets gaat doen wat boven je macht ligt of waar je geen plezier aan beleeft, dan kost het energie.
Aan tomaten telen zou ik genoeg kunnen hebben. Toch haal ik ook ontspanning uit motorrijden en fietsen en geniet ik van de bossen en de natuur.

5. Wat maakt je trots? Waar kijk je graag op terug?
Op zaterdag neem ik alle tijd om door de kassen te lopen. Ik vind het prachtig om het gewas te inspecteren en de groei en bloei van de tomaten te volgen. Dan denk ik vooruit wat ik van de groei de komende week kan verwachten.
Er zijn belangrijke en bepalende momenten in mijn leven geweest.
• 1974, 16 jaar: Leiding over het bedrijf.
• 1981, 23 jaar: Getrouwd met Gerda.
• 1982, 24 jaar: De eerste teelt op steenwol. Het was voor ons een duik in het diepe, volkomen nieuw en onbekend. Ik weet het als de dag van gisteren. Ik had altijd volgehouden dat we nooit op steenwol zouden gaan. Totdat we op grond zaten die zo nat was, dat stomen geen zin had. Toen zijn we overstag gegaan. Huub Seelen van Grodan heeft ons over de streep getrokken.
• 1982 tot 1985, 24 tot 27 jaar. De geboorte van mijn drie kinderen Ronald, Patrick en Louise.
• 1990, 32 jaar. Oostvoorne, start nieuw bedrijf in Oostvoorne.
• 1996, 38 jaar. Oprichting RedStar.
•1997, 39 jaar. Agrarisch ondernemer van het jaar 1996.
• 1999, 41 jaar. Spanje, start bedrijf, samen met Jos Linthorst, Evert van Geest en Rinus van Nieuwkerk.
• 2006, 48 jaar. Getrouwd met Diana.
• 2008, 50 jaar. - Engeland, start bedrijf, met Rainbow, Wim Grootscholten en A&A Komkommers.
                             - Start met de bouw van verpakkings- en distributiecentrum Poortcamp in De Lier.
• 2012, 54 jaar. - Dinteloord, start bedrijf.
                             - Geboorte eerste kleinkind.
• 2015, 57 jaar. Geboorte tweede kleinkind.

6. Wat is je ultieme doel?
Gezond blijven. De uitdaging is mijn gewicht op 75 kg te houden. Ik zal veel fietsen in de bossen en motorrijden op de binnenwegen rondom Prinsenbeek.
Zolang het kan, zal ik een bijdrage blijven leveren om RedStar nog beter te maken. Toen we nog in de grond teelde, gold de regel: van grond tot mond. In figuurlijke zin geldt het nog steeds.

7. Op welk vlak zie je kansen voor de toekomst voor de tuinbouw?
Nederland zal altijd de spil van de tuinbouw blijven. De klimaatverandering heeft als positieve uitkomst dat er versneld innovatieve ontwikkelingen op gang zijn gebracht om energiezuiniger en met minder gas te kunnen telen.

8. Op welk vlak zie je bedreigingen voor de toekomst van de sector?
Het is jammer dat weinig jongeren zich aangetrokken voelen tot de tuinbouw. Het is lastig om mensen met groene vingers te vinden. Ook al komt er steeds meer big data beschikbaar en nemen robots mensenhanden over, álles overnemen kan niet. 

9. Wat is jouw belangrijkste tip aan andere tuinbouwondernemers?
Ik heb er vier:
1. Blijf dicht bij jezelf.
2. Benut je sterke punten.
3. Volg Darwin: Niet de snelste, niet de beste, maar degene die zich aanpast, overleeft.
4. Werk samen met anderen: voor meer slagkracht in de ruimste zin van het woord.
 

10. Tot slot: aan wie zou je dit interview willen doorgeven en waarom?
Wie: Cock van Overbeek, tomatenteler in Beetgum, Friesland.
Waarom: Teler voor Albert Heijn.

Grodan zal Cock van Overbeek hierover benaderen.

Back