Algemene concepten in plantenvoeding

De begrippen voeding en voedingsstoffen worden vaak over het hoofd gezien, alleen samengevoegd of beschouwd als hetzelfde of onderling verwisselbaar idee. Mengel en Kirkby (1982) beschrijven het beste het verschil tussen voeding en voedingsstoffen als voeding die "toevoer en absorptie van chemische verbindingen die nodig zijn voor groei en metabolisme" en voedingsstoffen als eenvoudigweg "chemische verbindingen die een organisme nodig heeft" voor welke ongedefinieerde reden dan ook.

Essentiële voedingsstoffen

Alle essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor hogere planten, in dit geval tomaten, komkommers en paprika's, zijn uitsluitend anorganisch van aard. Omgekeerd hebben dieren (inclusief de mens) en sommige micro-organismen, naast anorganische voedingsstoffen, een voorraad biologische levensmiddelen nodig. Dit onderscheidt dieren, waaronder de mens, van planten. Planten kunnen niet werken met organische voedingsstoffen. Daarom is het kweken van planten met puur "organische" voedingsstoffen niet alleen een verkeerde benaming, maar het is ook misleidend. Hogere planten kunnen alleen anorganische voedingsstoffen opnemen en metaboliseren.

Alle essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor hogere planten, in dit geval tomaten, komkommers en paprika's, zijn uitsluitend anorganisch van aard. Omgekeerd hebben dieren (inclusief de mens) en sommige micro-organismen, naast anorganische voedingsstoffen, een voorraad biologische levensmiddelen nodig. Dit onderscheidt in wezen dieren, waaronder de mens, van planten. Planten kunnen niet werken met organische voedingsstoffen. Daarom is het kweken van planten met puur "organische" voedingsstoffen niet alleen een verkeerde benaming, maar het is ook misleidend. Hogere planten kunnen alleen anorganische voedingsstoffen opnemen en metaboliseren.

Slechts 16 elementen, van de 92 bekende natuurlijke minerale elementen, worden beschouwd als essentiële voedingsstoffen voor de groei van hogere planten:

Koolstof
Waterstof
Zuurstof
Stikstof
Fosfor
Zwavel
Kalium
Calcium
Magnesium
Ijzer
Mangaan
Koper
Zink
molybdenum
Borium
Chloor
(Natrium)
(Silicium)
(Kobalt)

Haakelementen worden als belangrijk beschouwd, maar niet essentieel, voor plantengroei.

Classificatie van elementen

De indeling van nutriëntenelementen in de macro- of micronutriëntencategorie is puur willekeurig, uitsluitend op basis van de fysiologische vereisten van de plant. Het bladweefselgehalte van Mn ligt bijvoorbeeld vaak ver boven de fysiologische vereisten van de plant voor Mn. De classificatie van elementen in macro- en micronutriënten, gebaseerd op biochemische problemen, is waarschijnlijk verstandiger en meer geschikt.

Levende planten bestaan voor 27% uit organisch materiaal (stengels, wortels, bladeren, bloemen en fruit), 70% water en 3% mineralen (anorganische ionen) (Mengel en Kirkby, 1982). 

Vroege detectie van tekorten aan voedingsstoffen

Succesvolle teelt van kasgroentegewassen op Grodan® vereist inzicht in plantenvoeding. Het is nuttig om de rol(len) van elk essentieel mineraal in de plant te begrijpen om vroege symptomen van een tekort aan voedingsstoffen te detecteren. Vroege detectie is afhankelijk van twee belangrijke factoren:

1. De rol van een bepaalde voedingsstof in een plant

2. Of dat element al dan niet kan worden verplaatst van het ene gebied van de plant naar het andere.
grodan