e-Gro

Precision growing to the next level

Vincent Deenen
Vincent Deenen
18 februari 2019

De weg naar nog slimmer telen

Met e-Gro voltooien we feitelijk een spannende en weer nieuwe transitie: van grondteelt naar ‘growing media solutions’ naar slimme oplossingen in datagedreven teelt.

Zodra ik terugkeer van een trip uit het buitenland en met het vliegtuig laag over Nederland scheer dan zie ik onder mij die prachtige glazen kassen van vaak wel honderden meters lang. Onze Nederlandse trots. Hypermoderne productiecentra waar tuinders dag in dag uit gepassioneerd mooie, hoogstaande gewassen telen. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. De branche wordt geplaagd door een chronisch tekort aan mankracht. De productie moet sneller en goedkoper. Daardoor is ook voor telers vaak lastig om zich te committeren aan volumes, prijzen en leverdata. 

Datasilo’s

Met als gevolg dat de sector steeds slimmer moet werken. Net als in andere sectoren speelt big data hierbij een onmiskenbare rol. Echter, deze broodnodige data zijn vaak complex en verspreid - via verschillende systemen binnen de glastuinbouw - aanwezig. In feite is er sprake van ‘datasilo’s’ met nadelige gevolgen voor de tuinder. Denk aan minder mogelijkheden voor analyse, lastiger voorspellen en een zwakkere onderhandelingsuitgangspositie. 

Slim data bundelen 

Met deze uitdagingen in het achterhoofd werkten we de afgelopen tijd met onze ontwikkelaars én vooruitstrevende telers aan een nieuw, open web-based platform. Dit om beschikbare data over bijvoorbeeld klimaat- en wortelontwikkeling te bundelen. En deze data voor analyse toegankelijk te maken in een gebruiksvriendelijke interface. Wij noemen dit platform e-Gro. Trots ben ik op de officiële lancering van e-Gro in de Benelux op HortiContact 2019. Telers, media en andere belangstellenden krijgen hier een demo van te zien. Ik kijk hier naar uit. 

Transitie in telen

Met e-Gro voltooien we feitelijk een spannende en weer nieuwe transitie: van grondteelt naar ‘growing media solutions’ naar slimme oplossingen in datagedreven teelt. Deze ontwikkeling past binnen ons streven om met minimale inzet een maximaal resultaat te realiseren: Precision Growing. Alleen nu verder gedigitaliseerd. Zo kun je je tuinbouwbedrijf 24/7 met een open software platform gaan managen. We staan aan de vooravond van een verdere digitalisering van de sector. Termen als horticulture 4.0, big data, machine learning en AI zijn buzz-woorden die ook voor de tuinbouwsector niet meer vreemd zijn.    

Een aantal telers test momenteel ons platform. De eerste geluiden klinken erg positief. Daar krijg ik energie van. 

Ben je zelf actief op het vlak van datagedreven teelt? Ik zou het leuk vinden om van jouw ervaringen te leren en kennis uit te wisselen.  

egro, e-gro, grodan, crop

Ontdek e-Gro – Hét software platform voor data driven Precision Growing

e-Gro combineert relevante data uit verschillende bronnen op één online software platform. Het resultaat: 24/7 een gedetailleerd beeld van de situatie in de kas, zodat u meer controle heeft en gefundeerde beslissingen kunt nemen. e-Gro helpt u met data driven Precision Growing.

Meer informatie