Sustainable Growing

Earth Overshoot Day: drie tips waarmee de glastuinbouwsector de datum kan uitstellen

Grodan - Stefanie Wienhoven
Stefanie Wienhoven

Wist je dat onze sector wezenlijk kan bijdragen aan een betere wereld? International Earth Overshoot Day is de datum, gerekend vananf 1 januari, waarop we meer natuurlijke grondstoffen en reserves hebben gebruikt dan de aarde dat jaar kan genereren . Dit jaar valt deze dag op 22 augustus. Daarna plegen we, wereldwijd gezien, roofbouw op onze planeet. In Nederland bereikten we Earth Overshoot Day dit jaar al op 3 mei. We hebben geen tweede planeet, laat staan een derde. Daarom heeft Grodan besloten dat het tijd is om deze datum naar achteren te schuiven: #movethedate!

Grodan, product

We gebruiken de helft van de biocapaciteit van de aarde om onszelf te voeden. Maar voor deze voedselproductie gaan we inefficiënt om met de grondstoffen en reserves van onze planeet. Dat is een groot probleem. En juist daar kan de glastuinbouw een voorbeeldrol spelen. Hoe gaan we de datum van Earth Overshoot Day verschuiven? Drie initiatieven in de glastuinbouw bieden kansen:

 

  1. Recyclen van grondstoffen
    Eén oplossing voor het behouden van natuurlijke grondstoffen is het hergebruiken daarvan. Marc van Buijtene, Area Manager van Renewi in Nederland, licht toe:

Er ontstaat op korte termijn een gigantisch tekort aan grondstoffen. Olie en mineralen raken op; onze planeet is niet onuitputtelijk. En bedenk dat de meeste restproducten ooit ook grondstoffen waren. We moeten er dus simpelweg opnieuw grondstoffen van maken.” Marc legt in onze Food Forward over circulaire glastuinbouw uit hoe dat in zijn werk gaat.

Meer over het recyclen van steenwolsubstraatoplossingen lees je hier.

 

20200819 GR PHO 5288

 

  1. Over op aardwarmte
    We weten allemaal dat we onze natuurlijke hulpbronnen niet eindeloos kunnen exploiteren,” zegt komkommerteler Kees Vahl. Samen met zijn broer verwarmt hij hun kassen sinds 2012 met behulp van geothermie (= aardwarmte). “Als de investering te groot is om in één keer op te brengen, adviseer ik telers om te beginnen met andere energiebesparende maatregelen. Veel telers zijn betrokken bij ‘Het Nieuwe Telen’, waarbij wordt getest met dubbele schermen, lagere temperaturen en LED-verlichting.
    Lees hun verhaal over de overstap naar aardwarmte.

 

20200819 GR PHO 5287

 

  1. Minimaal waterverbruik met steenwol
    Piet van Adrichem uit Pijnacker bedacht een manier om het waterverbruik in de kasteelt drastisch te beperken. In 1969 ontdekte hij dat steenwol kan helpen water te besparen door slimme druppelirrigatie. Dat was de start van Grodan.

"Als je een komkommer in de grond plant, verbruikt hij energie om water en voeding binnen te krijgen. Maar op steenwol gaat dat veel makkelijker. Dan stopt de plant de bespaarde energie in de vrucht.”

Lees meer over Piet van Adrichem en de oprichting van Grodan in deze Food Forward.

 

20200819 GR PHO 5286

Meer weten over Earth Overshoot Day? Ga naar de officiële website.

20200520 GR ILL 5072

Whitepaper Food Forward: de circulaire glastuinbouw

Deze whitepaper is beschikbaar voor iedereen die interesse heeft in de circulaire glastuinbouw.

Onze laatste blogs

grodan, blog, huub
Sustainable Growing

Een kijkje achter de schermen bij Grodan

Hebt u zich weleens afgevraagd wat er achter de schermen bij Grodan gebeurt om ervoor te zorgen dat u de producten ontvangt die u hebt besteld? Ontdek alles via deze serie interviews met mensen die er alles van weten! Deze keer spraken we met Huub Hermus, Key Account Manager Vegetables voor West-Nederland.

Lees verder
Grodan, shoot, e-gro, Gursel Karacor
e-Gro

Klant case: aan de slag met gewasregistratie en e-Gro

Benieuwd hoe ‘e-Gro gewasregistratie’ jou kan helpen bij het optimaliseren van de teeltstrategie? Bekijk de onderstaande video’s en ervaar hoe gewasregistratie in de praktijk wordt toegepast bij tomatenkwekerij Van Rens.

Lees verder
grodan, blog
Sustainable Growing

Grodan test met gerecycled plastic in folies: ‘De kwaliteit blijft gewaarborgd.’

Bij Grodan is men al een paar jaar bezig met verschillende proeven op het gebied van recycling, een belangrijke stap als het gaat om duurzaamheid. Welke voordelen heeft het gebruik van gerecyclede materialen van onze producten voor telers, hoe werkt het precies en wat komt er allemaal bij kijken? Susanne Ruthenberg, International Product Quality Manager van Grodan, legt het in dit interview uit.

Lees verder
Grodan beauty of horticulture series
Sustainable Growing

De zoektocht naar weerbare wortelzones die tegen een stootje kunnen

Organisaties en academici zijn voortdurend op zoek naar innovatieve, baanbrekende manieren om nieuwe en bestaande ziekten op een natuurlijke wijze te bestrijden.

Lees verder