Sustainable Growing

Earth Overshoot Day: drie tips waarmee de glastuinbouwsector de datum kan uitstellen

Grodan - Stefanie Wienhoven
Stefanie Wienhoven

Wist je dat onze sector wezenlijk kan bijdragen aan een betere wereld? International Earth Overshoot Day is de datum, gerekend vananf 1 januari, waarop we meer natuurlijke grondstoffen en reserves hebben gebruikt dan de aarde dat jaar kan genereren . Dit jaar valt deze dag op 22 augustus. Daarna plegen we, wereldwijd gezien, roofbouw op onze planeet. In Nederland bereikten we Earth Overshoot Day dit jaar al op 3 mei. We hebben geen tweede planeet, laat staan een derde. Daarom heeft Grodan besloten dat het tijd is om deze datum naar achteren te schuiven: #movethedate!

Grodan, product

We gebruiken de helft van de biocapaciteit van de aarde om onszelf te voeden. Maar voor deze voedselproductie gaan we inefficiënt om met de grondstoffen en reserves van onze planeet. Dat is een groot probleem. En juist daar kan de glastuinbouw een voorbeeldrol spelen. Hoe gaan we de datum van Earth Overshoot Day verschuiven? Drie initiatieven in de glastuinbouw bieden kansen:

 

  1. Recyclen van grondstoffen
    Eén oplossing voor het behouden van natuurlijke grondstoffen is het hergebruiken daarvan. Marc van Buijtene, Area Manager van Renewi in Nederland, licht toe:

Er ontstaat op korte termijn een gigantisch tekort aan grondstoffen. Olie en mineralen raken op; onze planeet is niet onuitputtelijk. En bedenk dat de meeste restproducten ooit ook grondstoffen waren. We moeten er dus simpelweg opnieuw grondstoffen van maken.” Marc legt in onze Food Forward over circulaire glastuinbouw uit hoe dat in zijn werk gaat.

Meer over het recyclen van steenwolsubstraatoplossingen lees je hier.

 

20200819 GR PHO 5288

 

  1. Over op aardwarmte
    We weten allemaal dat we onze natuurlijke hulpbronnen niet eindeloos kunnen exploiteren,” zegt komkommerteler Kees Vahl. Samen met zijn broer verwarmt hij hun kassen sinds 2012 met behulp van geothermie (= aardwarmte). “Als de investering te groot is om in één keer op te brengen, adviseer ik telers om te beginnen met andere energiebesparende maatregelen. Veel telers zijn betrokken bij ‘Het Nieuwe Telen’, waarbij wordt getest met dubbele schermen, lagere temperaturen en LED-verlichting.
    Lees hun verhaal over de overstap naar aardwarmte.

 

20200819 GR PHO 5287

 

  1. Minimaal waterverbruik met steenwol
    Piet van Adrichem uit Pijnacker bedacht een manier om het waterverbruik in de kasteelt drastisch te beperken. In 1969 ontdekte hij dat steenwol kan helpen water te besparen door slimme druppelirrigatie. Dat was de start van Grodan.

"Als je een komkommer in de grond plant, verbruikt hij energie om water en voeding binnen te krijgen. Maar op steenwol gaat dat veel makkelijker. Dan stopt de plant de bespaarde energie in de vrucht.”

Lees meer over Piet van Adrichem en de oprichting van Grodan in deze Food Forward.

 

20200819 GR PHO 5286

Meer weten over Earth Overshoot Day? Ga naar de officiële website.

20200520 GR ILL 5072

Whitepaper Food Forward: de circulaire glastuinbouw

Deze whitepaper is beschikbaar voor iedereen die interesse heeft in de circulaire glastuinbouw.

Onze laatste blogs

Plantui Photo 5
By Lynn Radford
e-Gro
Water Management

Grodan pluggen spelen een sleutelrol voor het succes van smart indoor gardens

Het uit Finland afkomstige Plantui produceert smart indoor gardens voor de verkoop aan consumenten. Dankzij tal van macrotrends waaronder duurzaamheid, voedselveiligheid, lokale herkomst, gezond eten en thuis koken, wist het bedrijf de omzet afgelopen jaar te verdubbelen. Naast de innovatieve led technologie en het gesloten irrigatiesysteem spelen de Grodan pluggen waarin de eetbare planten worden gekweekt een sleutelrol voor het succes van deze 'verticale teeltbedrijven' in het klein voor thuis.

Lees verder
blog, greenhouse, green knowledge, development, horticulture, russia
Sustainable Growing

Met groene kennis bijdragen aan de ontwikkeling van de Russische glastuinbouwsector

Grodan is al meer dan 20 jaar actief op de Russische markt. Een uitdagende markt, waar telers te maken hebben met een veranderend klimaat en afnemende natuurlijke hulpbronnen, en waar consumenten steeds vaker om verse producten vragen. Hoe kan een internationale organisatie als Grodan in nauw contact blijven met telers en gedijen in zo'n land van uitersten? En wat kunnen we doen om telers te helpen om te schakelen naar een circulaire economie? We vroegen het Aleksey Kurenin, Business Manager RSM (Russian Speaking Markets) bij Grodan.

Lees verder
Tico VF2
By Lynn Radford
e-Gro
Water Management

De voordelen van teeltmedia op basis van steenwol in vertical farming

Vertical farming begint wereldwijd een steeds stevigere voet aan de grond te krijgen, en niet in de laatste plaats omdat er een aantal grote maatschappelijke trends mee gemoeid gaan, zoals het lokale karakter en duurzaamheid. In dit artikel legt Tico van Leeuwen uit waarom het selecteren van het juiste teeltmedium zo belangrijk is voor het creëren van de optimale omstandigheden voor sterke en gezonde planten, en waarom steenwol een goede keuze is voor vertical farming.

Lees verder
vertical farming, botany, learning, grodan
Water Management

Innovatie in de kas: hoe co-creatie leidt tot duurzame, belichte komkommerteelt

Afgelopen jaar in oktober, vlak voor de donkere wintermaanden, zijn tien partijen uit de glastuinbouwsector aan de slag gegaan met het telen van komkommers bij research centrum Botany, zo leerden we tijdens de eerste aflevering over deze proef. Deze partijen kwamen samen om te onderzoeken hoe we komkommers in deze tijd van het jaar op een zo duurzame, efficiënte manier in de kas kunnen telen met behulp van extra (LED) belichting.

Lees verder