Sustainable Growing

Earth Overshoot Day: drie tips waarmee de glastuinbouwsector de datum kan uitstellen

Grodan - Stefanie Wienhoven
Stefanie Wienhoven

Wist je dat onze sector wezenlijk kan bijdragen aan een betere wereld? International Earth Overshoot Day is de datum, gerekend vananf 1 januari, waarop we meer natuurlijke grondstoffen en reserves hebben gebruikt dan de aarde dat jaar kan genereren . Dit jaar valt deze dag op 22 augustus. Daarna plegen we, wereldwijd gezien, roofbouw op onze planeet. In Nederland bereikten we Earth Overshoot Day dit jaar al op 3 mei. We hebben geen tweede planeet, laat staan een derde. Daarom heeft Grodan besloten dat het tijd is om deze datum naar achteren te schuiven: #movethedate!

Grodan, product

We gebruiken de helft van de biocapaciteit van de aarde om onszelf te voeden. Maar voor deze voedselproductie gaan we inefficiënt om met de grondstoffen en reserves van onze planeet. Dat is een groot probleem. En juist daar kan de glastuinbouw een voorbeeldrol spelen. Hoe gaan we de datum van Earth Overshoot Day verschuiven? Drie initiatieven in de glastuinbouw bieden kansen:

 

  1. Recyclen van grondstoffen
    Eén oplossing voor het behouden van natuurlijke grondstoffen is het hergebruiken daarvan. Marc van Buijtene, Area Manager van Renewi in Nederland, licht toe:

Er ontstaat op korte termijn een gigantisch tekort aan grondstoffen. Olie en mineralen raken op; onze planeet is niet onuitputtelijk. En bedenk dat de meeste restproducten ooit ook grondstoffen waren. We moeten er dus simpelweg opnieuw grondstoffen van maken.” Marc legt in onze Food Forward over circulaire glastuinbouw uit hoe dat in zijn werk gaat.

Meer over het recyclen van steenwolsubstraatoplossingen lees je hier.

 

20200819 GR PHO 5288

 

  1. Over op aardwarmte
    We weten allemaal dat we onze natuurlijke hulpbronnen niet eindeloos kunnen exploiteren,” zegt komkommerteler Kees Vahl. Samen met zijn broer verwarmt hij hun kassen sinds 2012 met behulp van geothermie (= aardwarmte). “Als de investering te groot is om in één keer op te brengen, adviseer ik telers om te beginnen met andere energiebesparende maatregelen. Veel telers zijn betrokken bij ‘Het Nieuwe Telen’, waarbij wordt getest met dubbele schermen, lagere temperaturen en LED-verlichting.
    Lees hun verhaal over de overstap naar aardwarmte.

 

20200819 GR PHO 5287

 

  1. Minimaal waterverbruik met steenwol
    Piet van Adrichem uit Pijnacker bedacht een manier om het waterverbruik in de kasteelt drastisch te beperken. In 1969 ontdekte hij dat steenwol kan helpen water te besparen door slimme druppelirrigatie. Dat was de start van Grodan.

"Als je een komkommer in de grond plant, verbruikt hij energie om water en voeding binnen te krijgen. Maar op steenwol gaat dat veel makkelijker. Dan stopt de plant de bespaarde energie in de vrucht.”

Lees meer over Piet van Adrichem en de oprichting van Grodan in deze Food Forward.

 

20200819 GR PHO 5286

Meer weten over Earth Overshoot Day? Ga naar de officiële website.

20200520 GR ILL 5072

Whitepaper Food Forward: de circulaire glastuinbouw

Deze whitepaper is beschikbaar voor iedereen die interesse heeft in de circulaire glastuinbouw.

Onze laatste blogs

vertical farming, botany, learning, grodan
Water Management

Innovatie in de kas: hoe co-creatie leidt tot duurzame, belichte komkommerteelt

Afgelopen jaar in oktober, vlak voor de donkere wintermaanden, zijn tien partijen uit de glastuinbouwsector aan de slag gegaan met het telen van komkommers bij research centrum Botany, zo leerden we tijdens de eerste aflevering over deze proef. Deze partijen kwamen samen om te onderzoeken hoe we komkommers in deze tijd van het jaar op een zo duurzame, efficiënte manier in de kas kunnen telen met behulp van extra (LED) belichting.

Lees verder
grodan, illustration, greenhouse, social media
By Stefanie Wienhoven
Precision Growing

Drijvers in combinatie met de juiste teeltmedia zijn cruciaal voor de sla-industrie

Oprichter en CEO Rene van Haeff van het bedrijf Light4food uit Horst, een van de meest toonaangevende systeembouwers in de tuinbouwsector, was ervan overtuigd dat horizontale en verticale teeltsystemen in combinatie met de juiste verlichting dé oplossing van de toekomst voor duurzame teelt zou worden. Light4Food bouwt kant-en-klare teeltsystemen voor verschillende plantenrassen voor kasteelt en vertical farming.

Lees verder
blog, article, grodan, growers, Gro-Hack
Water Management

“Over tien jaar eten we de hele winter door belichte komkommers”

Wat als we komkommers het hele jaar door in eigen land kunnen telen? Op dit moment worden nog veel komkommers tijdens de wintermaanden geïmporteerd uit zuidelijke landen. Maar de vraag voor lokale, betrouwbare productie van groenten en fruit is de afgelopen jaren gegroeid en kreeg een extra stimulans door het coronavirus.

Lees verder
e-Gro Shoot Photo 1
By Gursel Karacor
e-Gro

e-Gro AI-Driven Yield Forecaster: De toekomst voorspellen zonder giswerk

Wat als u de toekomst van uw oogst zou kunnen voorspellen op basis van gegevens? Wat als u vooruit zou kunnen plannen en meer datagestuurde beslissingen zou kunnen nemen die tijd besparen en het giswerk wegnemen? Vanwege de grote vraag naar dit soort technologie heeft Grodan onlangs de Yield Forecaster in het e-Gro Essential Pakket verbeterd om deze droom te realiseren.

Lees verder