Sustainable Growing

Earth Overshoot Day: drie tips waarmee de glastuinbouwsector de datum kan uitstellen

Stefanie Wienhoven
Stefanie Wienhoven

Wist je dat onze sector wezenlijk kan bijdragen aan een betere wereld? International Earth Overshoot Day is de datum, gerekend vananf 1 januari, waarop we meer natuurlijke grondstoffen en reserves hebben gebruikt dan de aarde dat jaar kan genereren . Dit jaar valt deze dag op 22 augustus. Daarna plegen we, wereldwijd gezien, roofbouw op onze planeet. In Nederland bereikten we Earth Overshoot Day dit jaar al op 3 mei. We hebben geen tweede planeet, laat staan een derde. Daarom heeft Grodan besloten dat het tijd is om deze datum naar achteren te schuiven: #movethedate!

We gebruiken de helft van de biocapaciteit van de aarde om onszelf te voeden. Maar voor deze voedselproductie gaan we inefficiënt om met de grondstoffen en reserves van onze planeet. Dat is een groot probleem. En juist daar kan de glastuinbouw een voorbeeldrol spelen. Hoe gaan we de datum van Earth Overshoot Day verschuiven? Drie initiatieven in de glastuinbouw bieden kansen:

 

  1. Recyclen van grondstoffen
    Eén oplossing voor het behouden van natuurlijke grondstoffen is het hergebruiken daarvan. Marc van Buijtene, Area Manager van Renewi in Nederland, licht toe:

Er ontstaat op korte termijn een gigantisch tekort aan grondstoffen. Olie en mineralen raken op; onze planeet is niet onuitputtelijk. En bedenk dat de meeste restproducten ooit ook grondstoffen waren. We moeten er dus simpelweg opnieuw grondstoffen van maken.” Marc legt in onze Food Forward over circulaire glastuinbouw uit hoe dat in zijn werk gaat.

Meer over het recyclen van steenwolsubstraatoplossingen lees je hier.

 

20200819 GR PHO 5288

 

  1. Over op aardwarmte
    We weten allemaal dat we onze natuurlijke hulpbronnen niet eindeloos kunnen exploiteren,” zegt komkommerteler Kees Vahl. Samen met zijn broer verwarmt hij hun kassen sinds 2012 met behulp van geothermie (= aardwarmte). “Als de investering te groot is om in één keer op te brengen, adviseer ik telers om te beginnen met andere energiebesparende maatregelen. Veel telers zijn betrokken bij ‘Het Nieuwe Telen’, waarbij wordt getest met dubbele schermen, lagere temperaturen en LED-verlichting.
    Lees hun verhaal over de overstap naar aardwarmte.

 

20200819 GR PHO 5287

 

  1. Minimaal waterverbruik met steenwol
    Piet van Adrichem uit Pijnacker bedacht een manier om het waterverbruik in de kasteelt drastisch te beperken. In 1969 ontdekte hij dat steenwol kan helpen water te besparen door slimme druppelirrigatie. Dat was de start van Grodan.

"Als je een komkommer in de grond plant, verbruikt hij energie om water en voeding binnen te krijgen. Maar op steenwol gaat dat veel makkelijker. Dan stopt de plant de bespaarde energie in de vrucht.”

Lees meer over Piet van Adrichem en de oprichting van Grodan in deze Food Forward.

 

20200819 GR PHO 5286

Meer weten over Earth Overshoot Day? Ga naar de officiële website.

20200520 GR ILL 5072

Whitepaper Food Forward: de circulaire glastuinbouw

Deze whitepaper is beschikbaar voor iedereen die interesse heeft in de circulaire glastuinbouw.

Onze laatste blogs

Grodan, egro, release update
e-Gro

e-Gro Release: Geoptimaliseerde oogst prognose, geavanceerde teeltregistratie voor meer inzichten en een verbeterde gebruikerservaring

Als onderdeel van de glastuinbouwsector zijn we ons ervan bewust dat het huidige seizoen gepaard ging met meerdere uitdagingen en onzekerheden in uw kas. De hoge prijzen van gas en energie, de sterk toegenomen inflatie en het veranderende klimaat vragen om nog meer flexibiliteit en creativiteit om u aan te passen aan deze veranderende omgeving.

Lees verder
Grodan, e-Gro, Grodan101, MJ
e-Gro

e-Gro-update Q2 2022: Beter telen met de lancering van de Gewasanalyse, het Support Center en optimalisaties voor de paprikateelt

We weten dat velen van u te maken hebben met verschillende uitdagingen in uw kas. Met het oogstseizoen voor de deur kunt u waarschijnlijk wel wat extra handen gebruiken! Met de huidige personeelstekorten is extra mankracht helaas niet makkelijk te vinden. Bovendien zijn de gasprijzen hoger dan ooit, waardoor het nog belangrijker wordt uw energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar gewassen van hoge kwaliteit, waarbij duurzaamheid een steeds grotere rol speelt.

Lees verder
strawberry, blog article, grodan
Sustainable Growing

Voldoen aan de behoeften van een veranderende industrie

De wereld van de commerciële aardbeienteelt staat op een kantelpunt. Door verschillende interne en externe factoren worden toekomstgerichte telers zoals Genson gedwongen om hun productiewijze te herzien. In eerste instantie gaat het om het substraat dat ze gebruiken. Om die reden vroeg Genson een aantal jaar geleden aan de onafhankelijke expert Elke Schellekens van Floraison om een reeks proeven uit te voeren, waarbij verschillende substraten, waaronder Grodan-steenwol, werden getest. De proeven lopen nog, maar Elke heeft alvast een gaatje gemaakt in haar drukke agenda om, samen met de Grodan werknemers die bij de proeven betrokken waren, te reflecteren op de vooruitgang tot nu toe.

Lees verder
Viherkaste OY, blog article, grodan
Sustainable Growing

Het groeiende succes van een gelukkig bedrijf

Toen de Finse hydroponische slateler Viherkaste OY met aanhoudende productieuitdagingen kampte, ging het samen met Grodanexperts op zoek naar een oplossing. Sinds de introductie van Grodan steenwolsubstraat is de productkwaliteit bij Viherkaste verbeterd en is de productie gestegen van 5-7 naar 9-11 pallets per dag. Ceo Erkki Nylund en operationeel manager Ilkka Saloranta vertellen over de reis die zij hebben afgelegd.

Lees verder