Sustainable Growing

Earth Overshoot Day: drie tips waarmee de glastuinbouwsector de datum kan uitstellen

Stefanie Wienhoven
Stefanie Wienhoven

Wist je dat onze sector wezenlijk kan bijdragen aan een betere wereld? International Earth Overshoot Day is de datum, gerekend vananf 1 januari, waarop we meer natuurlijke grondstoffen en reserves hebben gebruikt dan de aarde dat jaar kan genereren . Dit jaar valt deze dag op 22 augustus. Daarna plegen we, wereldwijd gezien, roofbouw op onze planeet. In Nederland bereikten we Earth Overshoot Day dit jaar al op 3 mei. We hebben geen tweede planeet, laat staan een derde. Daarom heeft Grodan besloten dat het tijd is om deze datum naar achteren te schuiven: #movethedate!

We gebruiken de helft van de biocapaciteit van de aarde om onszelf te voeden. Maar voor deze voedselproductie gaan we inefficiënt om met de grondstoffen en reserves van onze planeet. Dat is een groot probleem. En juist daar kan de glastuinbouw een voorbeeldrol spelen. Hoe gaan we de datum van Earth Overshoot Day verschuiven? Drie initiatieven in de glastuinbouw bieden kansen:

 

  1. Recyclen van grondstoffen
    Eén oplossing voor het behouden van natuurlijke grondstoffen is het hergebruiken daarvan. Marc van Buijtene, Area Manager van Renewi in Nederland, licht toe:

Er ontstaat op korte termijn een gigantisch tekort aan grondstoffen. Olie en mineralen raken op; onze planeet is niet onuitputtelijk. En bedenk dat de meeste restproducten ooit ook grondstoffen waren. We moeten er dus simpelweg opnieuw grondstoffen van maken.” Marc legt in onze Food Forward over circulaire glastuinbouw uit hoe dat in zijn werk gaat.

Meer over het recyclen van steenwolsubstraatoplossingen lees je hier.

 

20200819 GR PHO 5288

 

  1. Over op aardwarmte
    We weten allemaal dat we onze natuurlijke hulpbronnen niet eindeloos kunnen exploiteren,” zegt komkommerteler Kees Vahl. Samen met zijn broer verwarmt hij hun kassen sinds 2012 met behulp van geothermie (= aardwarmte). “Als de investering te groot is om in één keer op te brengen, adviseer ik telers om te beginnen met andere energiebesparende maatregelen. Veel telers zijn betrokken bij ‘Het Nieuwe Telen’, waarbij wordt getest met dubbele schermen, lagere temperaturen en LED-verlichting.
    Lees hun verhaal over de overstap naar aardwarmte.

 

20200819 GR PHO 5287

 

  1. Minimaal waterverbruik met steenwol
    Piet van Adrichem uit Pijnacker bedacht een manier om het waterverbruik in de kasteelt drastisch te beperken. In 1969 ontdekte hij dat steenwol kan helpen water te besparen door slimme druppelirrigatie. Dat was de start van Grodan.

"Als je een komkommer in de grond plant, verbruikt hij energie om water en voeding binnen te krijgen. Maar op steenwol gaat dat veel makkelijker. Dan stopt de plant de bespaarde energie in de vrucht.”

Lees meer over Piet van Adrichem en de oprichting van Grodan in deze Food Forward.

 

20200819 GR PHO 5286

Meer weten over Earth Overshoot Day? Ga naar de officiële website.

20200520 GR ILL 5072

Whitepaper Food Forward: de circulaire glastuinbouw

Deze whitepaper is beschikbaar voor iedereen die interesse heeft in de circulaire glastuinbouw.

Onze laatste blogs

Grodan, greenhouse, energy saving, plant activity, article, news, jos beerens
By Jan van Staalduinen
Water Management

Let goed op watergift, voeding en koude voeten

Door de sterk gestegen energieprijzen zien veel telers zich genoodzaakt om minder te belichten, de thermostaat iets omlaag te draaien en langer te schermen. Als de watergift en voeding daarop niet worden afgestemd, kan dat grote gevolgen hebben voor het gewas en de wortels, waarschuwt teeltadviseur Jos Beerens van Grodan.

Lees verder
grodan, greenhouse
By Andrew Lee
Sustainable Growing

Innovaties in de glastuinbouw om naar uit te kijken, nu en in de toekomst

Deel II: Pyrgeometers en glasfolietechnologieën: innovaties voor de overgang naar groene energie in de kas De afgelopen jaren hebben telers te maken gehad met twee grote uitdagingen: arbeid (tekorten en stijgende kosten) en de alsmaar stijgende energiekosten. Andrew Lee, Global Technical Knowledge Manager bij Grodan en veteraan in de tuinbouwsector, ziet deze uitdagingen niet als beperkingen, maar als belangrijke drijfveren voor technologische innovatie in de sector. In het tweede deel van deze serie gaat Lee in op de nieuwste technologische oplossingen voor uitdaging nummer 2: de overgang naar groene energie in de kas.

Lees verder
Visual IPS
By Andrew Lee
Sustainable Growing

Innovaties in de glastuinbouw om naar uit te kijken, nu en in de toekomst

Deel I: Technologische oplossingen die de werkwijze in de kas radicaal gaan veranderen De afgelopen jaren hebben telers te maken gehad met twee grote uitdagingen: arbeid (tekorten en stijgende kosten) en de alsmaar stijgende energiekosten. Andrew Lee, Global Technical Knowledge Manager bij Grodan en veteraan in de tuinbouwsector, ziet deze uitdagingen niet als beperkingen, maar als belangrijke drijfveren voor technologische innovatie in de sector. In het eerste deel van deze serie gaat Lee in op de nieuwste technologische oplossingen voor uitdaging nummer 1: het tekort aan arbeidskrachten in de tuinbouwsector.

Lees verder
Grodan, shoot, e-gro, Gursel Karacor
e-Gro

Door zinvolle inzichten uit productiedata te halen, zaaien we gewassen en oogsten we goud

Vraagt u zich weleens af wat er achter de schermen bij Grodan gebeurt om u te helpen het beste uit de door u bestelde producten te halen? Ontdek alles via onze interviews met mensen die er alles van weten! In het laatste interview van de reeks spraken we met Gursel Karacor, Senior Data Scientist voor e-Gro bij Grodan.

Lees verder