Grodan is zich hier van bewust en is sinds de start van het bedrijf in 1969 – nu 50 jaar - toegewijd aan het managen van water. Het committeerde zich ook aan de UN Sustainable Development Goals waar watermanagement onderdeel van is.
Door middel van innovaties en voorlichting draagt Grodan bij aan slim gebruik van water in de kas. Tijd om begin 2019 de balans op te maken. We spraken via Skype met de man die zich bij Grodan bezighoudt met water, de Brit Andrew Lee, Technical Services Manager. “Wij bieden telers in de eerste plaats aan om volgens het hydroponics principe te telen. Dit is het in water kweken van planten door middel van het gebruik van substraat. Dit verbruikt aanzienlijk minder water dan het verbouwen op open veld en geeft de mogelijkheid om water te recyclen. En dat loopt behoorlijk op. Het telen van één kilo tomaten in een open veld kost 60 liter water, terwijl op een voedingsbodem van substraat slechts 15 liter nodig is”.
Welke waterkennis doet Grodan nog meer op?
Andrew vervolgt zijn betoog: “Telers denken niet altijd meteen als eerste aan het managen van hun waterverbruik; water is nu eenmaal relatief goedkoop, zeker als je het vergelijkt met energie. Toch valt hier veel te winnen maar daar is meer kennis (deling) voor nodig. Hier werken we aan, samen met telers. Wageningen Universiteit heeft in Bleiswijk het greenhouse of the future gevestigd. Dit kassencomplex bestaat uit 7500 netto vierkante glas verdeeld over negentig afdelingen die voor onderzoeksdoeleinden kunnen worden ingezet. Hier hebben wij in samenwerking met de WUR onderzoeken gedaan naar de emissieloze kas. De lessen die we hier leren nemen we mee in ons advies naar de telers.”
Wat is een voorbeeld van zo’n tool?
“De calculatietool! Samen met WUR hebben we een rekenhulp ontwikkeld waarmee we de besparingen op water kunnen aantonen die wordt bereikt door te telen op steenwol, en waarbij we rekening houden met de omstandigheden in verschillende klimaatzones. Het uiteindelijke doel is om de positieve impact te laten zien die onze teeltwijze wereldwijd heeft op het gebruik van water, mest en land.”
En wat kan er nog meer gedaan worden?
De regels voor watergebruik worden strenger voor telers. We ontwikkelen daarom slimme software voor de sensoren die de plantwortels monitoren en telers helpt om water en voedingsstofgebruik voor planten te optimaliseren. “Wij adviseren telers al het overtollige water op te vangen en te zuiveren voor hergebruik. Dit water kan namelijk voor 100% worden gerecycled. Ons onderzoek bij de WUR laat zien dat dit echt mogelijk is en we delen graag deze kennis met onze klanten wereldwijd.”
Terug naar 22 maart, Wereld Water Dag. Bij Grodan ondersteunen we deze dag graag. De kennis over slim watermanagement groeit. Bij ons maar ook elders. We moedigen aan om hoopvolle initiatieven op dit gebied met elkaar te delen. Hiermee kunnen we met zijn allen bij te dragen aan de bredere missie van World Water Day.