Water Management

Het geheim van minder watergebruik in de landbouw

Jan Simonsen
12 maart 2019
Kas met gewassen

Hebt u zich al eens afgevraagd hoe er minder water gebruikt kan worden in de landbouw? Lees verder om de oplossing te ontdekken.

Er is ons altijd gezegd dat we geen water moeten verspillen, maar weet u hoe onschatbaar water als hulpbron is?

Rond 2025 zullen naar schatting 1,8 miljard mensen in gebieden leven die geplaagd worden door waterschaarste. Er wordt verwacht dat dit aantal rond 2030 is verdubbeld, bijna de helft van de wereldbevolking1.

Waterschaarste vandaag

Waterschaarste is echter niet alleen een probleem voor de toekomst. Veel mensen ondervinden er nu al moeilijkheden van. Er leven zelfs al ongeveer 1,2 miljard mensen (ongeveer een vijfde van de wereldbevolking) in gebieden met fysieke waterschaarste en 500 miljoen mensen naderen deze situatie. Ondertussen hebben 1,6 miljard mensen (bijna een kwart van de wereldbevolking) te kampen met een economisch tekort, waar het landen ontbreekt aan de benodigde infrastructuur om water uit rivieren en grondwater te verkrijgen2.

Aangezien meer dan twee derde van de wereldbevolking in 2050 in steden zal wonen en er een toenemende dreiging van klimaatverandering en vervuiling is, zal de vraag naar water alleen maar stijgen.

Watergebruik in landbouw

Een aanzienlijke hoeveelheid water wordt gebruikt voor het verbouwen van gewassen. Bovendien is er rond 2050 50% meer voedsel nodig voor de wereld en haar bevolking3. Dit doet een groot beroep op het moderne leven, waardoor er behoefte is aan een oplossing waarmee we meer mensen kunnen voeden, maar ook het watergebruik in de landbouw kunnen verminderen.

“Als we nu al meer dan 70 procent van het zoete water gebruiken voor landbouw en we te kampen hebben met enorme toenamen in de vraag naar waterintensief vlees, en vergeet de extra vraag naar water voor energie of waterstress door klimaatverandering niet, hoe doen we dat dan?” vraagt Dominic Waughray, hoofd van het initiatief Environment and Natural Resource Security System bij het World Economic Forum4.

Meer dan
0

van het zoete water wordt gebruikt in de landbouw

Dus, hoe gebruiken we minder water in landbouw?

Goed nieuws: hydrocultuurteelt kan telers helpen om water efficiënter te gebruiken en tegelijkertijd verspilling te voorkomen. Dit is te danken aan het feit dat water gerecirculeerd wordt in een kas, waardoor veel waterbeheerproblemen opgelost worden.

Onder gewone omstandigheden is er 60 liter water nodig om 1 kg tomaten in de volle grond te telen. In een moderne kas voor hydrocultuurteelt is er echter maar 4 liter nodig. De hoeveelheid water die bespaard wordt, kan 85.000 mensen een jaar lang van drinkwater voorzien5.

Steenwol is een van de beste materialen om te gebruiken bij hydrocultuurteelt. Bovendien kan steenwol hergebruikt worden; er wordt namelijk 95% van het eigen volume in water geabsorbeerd en de groei van bacteriën die het gewas kunnen aanvallen vermindert.

Uiteindelijk is waterschaarste een serieus wereldprobleem. Terwijl we werken aan een toekomst met voldoende water, staat het als een paal boven water dat we twee keer zo veel mensen kunnen voeden met de helft van de watervoorraden.

Onze laatste blogs

20221020 RW-GR ILL 5200
e-Gro

e-Gro Release: Geoptimaliseerde oogst prognose, geavanceerde teeltregistratie voor meer inzichten en een verbeterde gebruikerservaring

Als onderdeel van de glastuinbouwsector zijn we ons ervan bewust dat het huidige seizoen gepaard ging met meerdere uitdagingen en onzekerheden in uw kas. De hoge prijzen van gas en energie, de sterk toegenomen inflatie en het veranderende klimaat vragen om nog meer flexibiliteit en creativiteit om u aan te passen aan deze veranderende omgeving.

20220628 RW-GR PHO 5698
Sustainable Growing

Voldoen aan de behoeften van een veranderende industrie

De wereld van de commerciële aardbeienteelt staat op een kantelpunt. Door verschillende interne en externe factoren worden toekomstgerichte telers zoals Genson gedwongen om hun productiewijze te herzien. In eerste instantie gaat het om het substraat dat ze gebruiken. Om die reden vroeg Genson een aantal jaar geleden aan de onafhankelijke expert Elke Schellekens van Floraison om een reeks proeven uit te voeren, waarbij verschillende substraten, waaronder Grodan-steenwol, werden getest. De proeven lopen nog, maar Elke heeft alvast een gaatje gemaakt in haar drukke agenda om, samen met de Grodan werknemers die bij de proeven betrokken waren, te reflecteren op de vooruitgang tot nu toe.

20220628 RW-GR PHO 5698
Sustainable Growing

Voldoen aan de behoeften van een veranderende industrie

De wereld van de commerciële aardbeienteelt staat op een kantelpunt. Door verschillende interne en externe factoren worden toekomstgerichte telers zoals Genson gedwongen om hun productiewijze te herzien. In eerste instantie gaat het om het substraat dat ze gebruiken. Om die reden vroeg Genson een aantal jaar geleden aan de onafhankelijke expert Elke Schellekens van Floraison om een reeks proeven uit te voeren, waarbij verschillende substraten, waaronder Grodan-steenwol, werden getest. De proeven lopen nog, maar Elke heeft alvast een gaatje gemaakt in haar drukke agenda om, samen met de Grodan werknemers die bij de proeven betrokken waren, te reflecteren op de vooruitgang tot nu toe.

20220520 RW-GR PHO 5682
Sustainable Growing

Het groeiende succes van een gelukkig bedrijf

Toen de Finse hydroponische slateler Viherkaste OY met aanhoudende productieuitdagingen kampte, ging het samen met Grodanexperts op zoek naar een oplossing. Sinds de introductie van Grodan steenwolsubstraat is de productkwaliteit bij Viherkaste verbeterd en is de productie gestegen van 5-7 naar 9-11 pallets per dag. Ceo Erkki Nylund en operationeel manager Ilkka Saloranta vertellen over de reis die zij hebben afgelegd.