Water Management

Hoe kunnen we de hitte verslaan? Een nieuw paradigma van waterbeheer

Vincent Deenen
27 maart 2019
Naar mijn mening is precision growing een interessant concept dat ons allemaal kan helpen om onze huidige en toekomstige uitdagingen in waterbeheer aan te gaan

Wij bij Grodan zijn ons er echter zeer van bewust dat we er nog niet zijn. We moeten nog betere manieren blijven bedenken om gewassen op een duurzame manier te telen.

We kunnen niet ontkennen dat de klimaatverandering zich steeds sneller ontwikkelt. Tijdens deze zomer worden de gevolgen meer en meer zichtbaar. Een ongekende droogte heeft grote delen van Europa al maandenlang beïnvloed. Sinds 1976 hebben we in Nederland niet meer zulke extreme droogte meegemaakt. Door het veranderende klimaat en de gevolgen daarvan moeten we onze huidige methoden voor energie- en waterbeheer herzien. Nieuwe EU-richtlijnen voor het verminderen van de uitscheiding van voedingstoffen en het watergebruik dwingen ons en andere industrieën om samen te werken en gasemissies en waterbeheer op verschillende manieren aan te pakken. 

De tuinbouwsector moet ook slimme manieren vinden om huidige en toekomstige watertekorten tegen te gaan. Telers en wetenschappers (en wij) doen al onderzoek naar en experimenteren met alternatieve waterbronnen en het hergebruiken van water. De EU werkt zelfs aan een manier om ervoor te zorgen dat voorschriften voor het hergebruiken van water eenvoudiger op te volgen zijn. Al vanaf het begin was Grodan nauw betrokken bij het invoeren van oplossingen met gesloten recirculatiesystemen voor water en voedingsstoffen. Enkele jaren geleden lanceerden we het precision growing-concept, dat deze trend ondersteunt. Precision growing in het kort: planten krijgen de precieze hoeveelheid water en meststoffen die ze nodig hebben, niet meer en niet minder, en het teveel aan water en meststof wordt efficiënt verzameld en hergebruikt. Er zijn minder hulpbronnen nodig, maar de gewasopbrengst per vierkante meter neemt toe. Meer doen met minder.

Door de extreme droogte van dit jaar is precision growing nog meer van belang. Wetenschappelijk onderzoek door Wageningen University & Research bevestigt dat dit een zeer efficiënte en effectieve cultivatiemethode is, waarmee een aanzienlijke hoeveelheid water wordt bespaard. Een voorbeeld: wanneer we ons alleen concentreren op besparingen in het waterbeheer, zien we dat er gemiddeld 60 liter water nodig is om 1 kilo grondtomaten te telen. In kassen met substraat zonder recyclingmethoden is slechts 22 liter nodig en nog minder in kassen waar op steenwolsubstraat wordt geteeld en water en meststoffen worden gerecycled, namelijk 15 liter. Er wordt geschat dat er met de producten van Grodan die in 2017 verkocht werden 90 miljoen liter water bespaard is, ongeveer 53%. Dit is gelijk aan de hoeveelheid waarmee 85.000 mensen voor een jaar van drinkwater kunnen worden voorzien. Meer informatie over de invloed van precision growing vindt u in ons duurzaamheidsrapport. 

Naar mijn mening is precision growing een interessant concept dat ons allemaal kan helpen om huidige en toekomstige uitdagingen in waterbeheer aan te gaan. Wij bij Grodan zijn ons er echter zeer van bewust dat we er nog niet zijn. We moeten nog betere manieren blijven bedenken om gewassen op een duurzame manier te telen. We moeten samenwerken. Onder andere de telers, substraatfabrikanten, detailhandelaren, wetenschappers. Grodan zoekt continu naar slimme mogelijkheden om ons denkvermogen op het gebied van methoden voor duurzaam telen aan te scherpen. Dit is zelfs een natuurlijk onderdeel van het DNA van Grodan. De droogte van deze zomer en de effecten van klimaatverandering waarmee we te maken hebben motiveren ons nog meer om de beste manieren voor efficiënte cultivering te herzien en ons te concentreren op het besparen van nog meer water. Laten we het gesprek aangaan over nieuwere, innovatieve technieken voor waterbeheer. 

Onze laatste blogs

Grodan, egro, release update
e-Gro

e-Gro Release: Geoptimaliseerde oogst prognose, geavanceerde teeltregistratie voor meer inzichten en een verbeterde gebruikerservaring

Als onderdeel van de glastuinbouwsector zijn we ons ervan bewust dat het huidige seizoen gepaard ging met meerdere uitdagingen en onzekerheden in uw kas. De hoge prijzen van gas en energie, de sterk toegenomen inflatie en het veranderende klimaat vragen om nog meer flexibiliteit en creativiteit om u aan te passen aan deze veranderende omgeving.

Lees verder
Grodan, e-Gro, Grodan101, MJ
e-Gro

e-Gro-update Q2 2022: Beter telen met de lancering van de Gewasanalyse, het Support Center en optimalisaties voor de paprikateelt

We weten dat velen van u te maken hebben met verschillende uitdagingen in uw kas. Met het oogstseizoen voor de deur kunt u waarschijnlijk wel wat extra handen gebruiken! Met de huidige personeelstekorten is extra mankracht helaas niet makkelijk te vinden. Bovendien zijn de gasprijzen hoger dan ooit, waardoor het nog belangrijker wordt uw energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar gewassen van hoge kwaliteit, waarbij duurzaamheid een steeds grotere rol speelt.

Lees verder
strawberry, blog article, grodan
Sustainable Growing

Voldoen aan de behoeften van een veranderende industrie

De wereld van de commerciële aardbeienteelt staat op een kantelpunt. Door verschillende interne en externe factoren worden toekomstgerichte telers zoals Genson gedwongen om hun productiewijze te herzien. In eerste instantie gaat het om het substraat dat ze gebruiken. Om die reden vroeg Genson een aantal jaar geleden aan de onafhankelijke expert Elke Schellekens van Floraison om een reeks proeven uit te voeren, waarbij verschillende substraten, waaronder Grodan-steenwol, werden getest. De proeven lopen nog, maar Elke heeft alvast een gaatje gemaakt in haar drukke agenda om, samen met de Grodan werknemers die bij de proeven betrokken waren, te reflecteren op de vooruitgang tot nu toe.

Lees verder
Viherkaste OY, blog article, grodan
Sustainable Growing

Het groeiende succes van een gelukkig bedrijf

Toen de Finse hydroponische slateler Viherkaste OY met aanhoudende productieuitdagingen kampte, ging het samen met Grodanexperts op zoek naar een oplossing. Sinds de introductie van Grodan steenwolsubstraat is de productkwaliteit bij Viherkaste verbeterd en is de productie gestegen van 5-7 naar 9-11 pallets per dag. Ceo Erkki Nylund en operationeel manager Ilkka Saloranta vertellen over de reis die zij hebben afgelegd.

Lees verder