e-Gro

Hoe Tasty Tom met succes een nieuw tomatenras op de markt bracht

Stefanie Wienhoven

Wist je dat 95% van de tomaten in Nederland geteeld wordt op steenwolmatten? Eén van de tomatentelers met wie Grodan al jaren samenwerkt is Ton Janssen, oprichter van de bekende Tasty Tom. Ton heeft de sector door de jaren heen sterk zien veranderen: in 1990 waren er nog maar drie soorten tomaten verkrijgbaar op de markt, tegenover 30 soorten vandaag de dag. Ton was samen met zijn Tasty Tom collega’s één van de eerste ondernemers die met groot succes een nieuw tomatenras op de markt heeft gebracht. Tijdens de Grüne Woche spraken we met Ton over zijn bedrijf, zijn succes als ondernemer en waarom hij na al die jaren nog steeds zo enthousiast is over tomaten.

Ton Jansen Tasy Tom

Hoe begon het allemaal?

“Ik heb de ondernemersmentaliteit van m’n vader geërfd. Hij was een tuinder en had in Italië op vakantie grote vleestomaten gezien. Toen hij besloot om vleestomaten te gaan telen, had niemand anders dat nog gedaan op dat moment. Zo ging het bij mij ook. Ik wilde in de jaren ‘90 een tomaat ontwikkelen die tegenwicht bood aan de negatieve verhalen over Nederlandse tomaten die op dat moment de ronde deden. Ik besloot samen met de gebroeders Vereijken en Verbeek om een smaaktomaat in de markt zetten met een merknaam die iedere consument kon herkennen. Net zoals Chiquita bananen!

Niemand gebruikte in die tijd een merknaam, dus we werden voor gek verklaard. Maar deze combinatie van een smaakvolle tomaat met een herkenbare naam die niemand anders mag gebruiken heeft ons enorm veel succes opgeleverd. We exporteren nu naar Duitsland, de Scandinavische landen en Engeland en bestaan in september 25 jaar.”

Hoe zie je de toekomst voor tomatenteelt?

“Tomatentelers worden geconfronteerd met een aantal grote uitdagingen. Zo krijgen we steeds weer te maken met nieuwe virussen en is duurzaamheid een steeds belangrijker thema in de kas.

Maar wat ik zo mooi vind aan de glastuinbouwsector, is dat er altijd weer innovatieve oplossingen worden gevonden voor nieuwe uitdagingen. Een voorbeeld: door het veranderende klimaat krijgen we opeens te maken met beestjes in de kas die we nog nooit eerder hebben gezien. Wat we nu doen, bijvoorbeeld, is het inzetten van lokstoffen met een verwarringstechniek, waardoor we de nieuwste insecten kunnen bestrijden zonder gewasbeschermingsmiddelen. Fantastisch vind ik dat soort oplossingen.”

Tomatentelers worden geconfronteerd met een aantal grote uitdagingen. Zo krijgen we steeds weer te maken met nieuwe virussen en is duurzaamheid een steeds belangrijker thema in de kas."

Wat weten mensen nog niet over de tomaat?

“Veel mensen weten niet dat tomaten op steenwolmatten worden geteeld en dat de stenen voor deze matten uit Duitsland komen. Veel van onze Nederlandse tomaten worden naar Duitsland geëxporteerd, dus Duitse consumenten kopen eigenlijk producten die op hun eigen “grond” is verbouwd (Ton toont een grote glimlach – redactie)

En dan nog iets wat ik wil meegeven: het allerbelangrijkste waarmee consumenten moeten stoppen is tomaten in de koelkast leggen. Tomaten horen op een fruitschaal te liggen, op kamertemperatuur. Dat is beter voor de smaak. Ze zijn er overigens niet om te bewaren, maar om op te eten!”

Bon appetit! Voor meer informatie over Tasty Tom, kijk op: https://www.tastytom.nl/

Dit artikel is onderdeel van de nieuwe serie “inspirators”, waarin we insights en inspiratie delen van ondernemers, onderzoekers en andere partners met wie Grodan veel samenwerkt.

Onze laatste blogs

Erdem Aksa, Grodan
Sustainable Growing

Vertical farming in Antalya: “Iedereen kan een boer worden, zelfs in het midden van de grote stad”

Bij Grodan werken we samen met telers uit de hele wereld. Verticale landbouw heeft de laatste tijd wereldwijd veel aandacht gekregen onder deze telers, ook in Turkije.

Lees verder
Grodan, product
By Stefanie Wienhoven
Water Management

Verfrissende oplossingen om water te besparen in tijden van droogte

Nederland gaat weer een droge, hete zomer tegemoet. Het wordt het derde jaar op rij waarin er een groot gebrek is aan regen. En de verwachting is dat dit tekort nog groter gaat zijn dan in het recordjaar 1976. Dit is niet alleen zorgelijk voor de natuur, maar ook voor de land- en tuinbouw. Bij Grodan ondersteunen we telers met slimmer watermanagement in de kas. Efficiënt(er) omgaan met water is essentieel in onze sector en daarom roepen we op de dag van woestijnvorming en droogte (17 juni) op tot actie. Ook brengen we enkele belangrijke initiatieven onder de aandacht die kunnen helpen om beter voor ons kostbare water te zorgen.

Lees verder
Grodan
By Gursel Karacor
e-Gro

Vijf redenen waarom AI de glastuinbouwsector gaat transformeren

Er zijn zoveel geavanceerde en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van AI en andere technologieën in de tuinbouwsector dat het soms lastig is om up-to-date te blijven. In dit artikel bespreken we de vijf redenen waarom AI de glastuinbouwsector gaat transformeren. We spraken met Gursel Karacor, Senior Data Scientist bij Grodan, voor meer informatie uit de eerste hand. “Iedereen heeft het over big data, maar in de praktijk blijft het eigenlijk alleen maar bij praten", zegt Gursel.

Lees verder
challenge, recycling, horticulture, circular economy, Yianni Monahan, interview, grodan
By Stefanie Wienhoven
e-Gro
Water Management

Dit is dé uitdaging voor de volgende generatie

Zijn officiële werktitel is ‘Product Lifecycle Manager’ bij Grodan Noord-Amerika. Maar zijn collega’s verwijzen vaak naar Yianni Monahan als de “Recycling Guru uit New York”. Hij spreekt over de transitie van de tuinbouw naar de circulaire economie, en de grote rol die recycling hierin speelt. “We geloven stellig dat dit dé uitdaging voor de volgende generatie is, en we willen leidend zijn in de zoektocht naar een oplossing.”’

Lees verder