Sustainable Growing

Connecting the dots: “Nederlandse tuinbouw kan een verbinder zijn in de agrarische sector”

Grodan - Stefanie Wienhoven
Stefanie Wienhoven

Voor een enkeling die het misschien gemist heeft. In februari dit jaar groeiden Hollandse tomaten op steenwolsubstraat in hartje New York. Een indoor farm midden op 5th Avenue trok de aandacht van duizenden New Yorkers en was onderdeel van de tentoonstelling Countryside: the Future, gecureerd door wereldberoemde architect Rem Koolhaas. De tentoonstelling nam bezoekers mee op reis naar het platteland op verschillende plekken in de wereld. En vroeg aandacht voor gezonde voeding en de (toekomstige) productie daarvan. Door COVID-19 moest de tentoonstelling tijdelijk sluiten, maar het maatschappelijke debat over de rol van de glastuinbouwsector in onze toekomstige voedselproductie werd urgenter dan ooit.

Grodan, e-gro

Het verhaal van de glastuinbouw

Vijf maanden na de opening van Countryside: the Future spraken we met Ed Smit en Renee Snijders van stichting NethWork, een organisatie die meer bewustzijn wil creëren voor de rol van de glastuinbouw in de productie van gezonde voeding. Zij brachten verschillende partijen uit de Nederlandse glastuinbouw samen voor deze tentoonstelling, waardoor de indoor farm op 5th Avenue, gebouwd door Infinite Acres en 80 Acres, bestond uit tomatenplanten uit zaadjes van Rijk Zwaan, computers van Priva, ledlampen van Hortilux Schrèder, steenwolsubstraatoplossingen van Grodan, een kasopstelling in het museum van BOM Group en Koppert Cress en hommels van Koppert Biological Systems. Renee: “Door deze indoor farm zagen de New Yorkers dat je op iedere plek in de wereld, op ieder moment een gezonde tomaat kan telen onder gecontroleerde omstandigheden.”

Voor NethWork was deze bijzondere samenwerking een aanzet tot meer.

“Door COVID-19 beseffen mensen zich meer dan ooit dat gezond voedsel belangrijk is. Voor ons is het telen van groenten in kassen veruit de meest duurzame, efficiënte manier van voedsel produceren. Dit verhaal wordt alleen nog niet genoeg verteld. In het verleden heeft de glastuinbouw een defensieve houding gehad en zocht weinig contact met de buitenwereld. Er is nu momentum om ons verhaal op een andere manier te vertellen,” vertelt Ed, die zelf is opgegroeid in het Westland.

20200819 GR PHO 5289

 

Verbinding met de maatschappij

NethWork benadrukt dat er te weinig verbinding is tussen de Nederlandse glastuinbouw en de maatschappij.

Renee: “We zitten vaak niet aan tafel als er gesprekken worden gevoerd over de toekomst van de agrarische sector. Terwijl andere spelers, zoals akkerbouwers en veetelers, juist van onze sector kunnen leren. De tuinbouw loopt voorop als het gaat om duurzame, efficiënte voedselproductie. Wij zijn niet het probleem, maar een deel van de oplossing. Daarom is het zo belangrijk dat wij die verbinding met andere partijen blijven opzoeken.”

Rem Koolhaas, die zichzelf vijf jaar lang verdiepte in de landbouw, bevestigde deze roep om meer verbinding: “De sector is op thema’s goed bezig; het ontbreekt echter aan ‘connectiviteit’. Het zijn losse stippen die verbonden moeten worden om tot antwoorden te komen op vraagstukken uit de maatschappij.”

20200819 GR PHO 5291

 

Het gesprek gaat door

Om de verbinding te blijven zoeken tijdens de COVID-19 crisis, organiseerde NethWork samen met World Horti Center EAT THIS, een serie van tien webinars geopend door Rem Koolhaas himself. Met inspirerende sprekers uit binnen- en buitenland werden verhalen verteld die het gevoel en de trots van de tuinbouwsector overbrachten en de sector met de wereld daarbuiten verbond. De webinars zijn allemaal terug te zien op de website van World Horti Center. NethWork wil dit soort activiteiten blijven ontwikkelen en de verbinding met de maatschappij faciliteren. Ed: “We willen geen movement creëren, maar movements met elkaar verbinden. Hoe mooi zou het zijn als allerlei spelers uit de agrarische sector, inclusief de tuinbouwers, permaculturisten, ecomodernisten, veetelers en akkerbouwers met elkaar in gesprek gaan en meer met elkaar gaan samenwerken? Dat is nu relevanter en urgenter dan ooit.”

20200819 GR PHO 5290

 

Grodan en vertical farming

Grodan is graag onderdeel van het gesprek en praat regelmatig met de smaakmakers van relevante en actuele thema’s in de glastuinbouw. Lees bijvoorbeeld onze interviews met Erdem Aksan (Turkse ondernemer met een vertical farm in Antalya) en Reinier Donkersloot (consultant bij een vertical farm in Dubai) op onze vertical farming pagina.

20200331 GR PHO 5137

Whitepaper deel 1 - De start van datagedreven telen

Deze whitepaper is beschikbaar voor iedereen die interesse heeft in het datagedreven telen.

20200331 GR PHO 5138

Whitepaper deel 2 - De impact van datagedreven teelt

Deze whitepaper is beschikbaar voor iedereen die interesse heeft in het datagedreven telen.

Onze laatste blogs

vertical farming, botany, learning, grodan
Water Management

Innovatie in de kas: hoe co-creatie leidt tot duurzame, belichte komkommerteelt

Afgelopen jaar in oktober, vlak voor de donkere wintermaanden, zijn tien partijen uit de glastuinbouwsector aan de slag gegaan met het telen van komkommers bij research centrum Botany, zo leerden we tijdens de eerste aflevering over deze proef. Deze partijen kwamen samen om te onderzoeken hoe we komkommers in deze tijd van het jaar op een zo duurzame, efficiënte manier in de kas kunnen telen met behulp van extra (LED) belichting.

Lees verder
grodan, illustration, greenhouse, social media
By Stefanie Wienhoven
Precision Growing

Drijvers in combinatie met de juiste teeltmedia zijn cruciaal voor de sla-industrie

Oprichter en CEO Rene van Haeff van het bedrijf Light4food uit Horst, een van de meest toonaangevende systeembouwers in de tuinbouwsector, was ervan overtuigd dat horizontale en verticale teeltsystemen in combinatie met de juiste verlichting dé oplossing van de toekomst voor duurzame teelt zou worden. Light4Food bouwt kant-en-klare teeltsystemen voor verschillende plantenrassen voor kasteelt en vertical farming.

Lees verder
blog, article, grodan, growers, Gro-Hack
Water Management

“Over tien jaar eten we de hele winter door belichte komkommers”

Wat als we komkommers het hele jaar door in eigen land kunnen telen? Op dit moment worden nog veel komkommers tijdens de wintermaanden geïmporteerd uit zuidelijke landen. Maar de vraag voor lokale, betrouwbare productie van groenten en fruit is de afgelopen jaren gegroeid en kreeg een extra stimulans door het coronavirus.

Lees verder
e-Gro Shoot Photo 1
By Gursel Karacor
e-Gro

e-Gro AI-Driven Yield Forecaster: De toekomst voorspellen zonder giswerk

Wat als u de toekomst van uw oogst zou kunnen voorspellen op basis van gegevens? Wat als u vooruit zou kunnen plannen en meer datagestuurde beslissingen zou kunnen nemen die tijd besparen en het giswerk wegnemen? Vanwege de grote vraag naar dit soort technologie heeft Grodan onlangs de Yield Forecaster in het e-Gro Essential Pakket verbeterd om deze droom te realiseren.

Lees verder