Water Management

“Over tien jaar eten we de hele winter door belichte komkommers”

1 January 1

Wat als we komkommers het hele jaar door in eigen land kunnen telen? Op dit moment worden nog veel komkommers tijdens de wintermaanden geïmporteerd uit zuidelijke landen. Maar de vraag voor lokale, betrouwbare productie van groenten en fruit is de afgelopen jaren gegroeid en kreeg een extra stimulans door het coronavirus. De glastuinbouw speelt in op deze ontwikkeling door te onderzoeken hoe we komkommers door het jaar heen op een zo duurzame, efficiënte manier kunnen telen, met behulp van extra (LED) belichting. Deze belichte komkommerteelt wordt op dit moment getest bij Botany, een research partner voor bedrijven in onder andere de glastuinbouw. Substraatleverancier Grodan en belichtingsleverancier Signify zijn twee van de tien partijen die meedoen aan de proef. Jos Beerens, Business Support Manager (teeltadviseur) bij Grodan en Erik Stappers, Plant Specialist Horticulture bij Signify delen in deze Gro-hack hun eerste ervaringen en bevindingen van de proef.

Grodan Still

Bekijk de eerste aflevering over de belichte komkommerteelt

Maar liefst tien bedrijven uit de glastuinbouw doen mee aan deze proef bij Botany. In drie afleveringen laten we zien hoe deze bedrijven onderzoek doen en wat de waarde is voor hun kennis en innovatie.

Onze laatste blogs

Grodan, e-Gro, Grodan101, MJ
e-Gro

e-Gro-update Q2 2022: Beter telen met de lancering van de Gewasanalyse, het Support Center en optimalisaties voor de paprikateelt

We weten dat velen van u te maken hebben met verschillende uitdagingen in uw kas. Met het oogstseizoen voor de deur kunt u waarschijnlijk wel wat extra handen gebruiken! Met de huidige personeelstekorten is extra mankracht helaas niet makkelijk te vinden. Bovendien zijn de gasprijzen hoger dan ooit, waardoor het nog belangrijker wordt uw energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar gewassen van hoge kwaliteit, waarbij duurzaamheid een steeds grotere rol speelt.

Lees verder
strawberry, blog article, grodan
Sustainable Growing

Voldoen aan de behoeften van een veranderende industrie

De wereld van de commerciële aardbeienteelt staat op een kantelpunt. Door verschillende interne en externe factoren worden toekomstgerichte telers zoals Genson gedwongen om hun productiewijze te herzien. In eerste instantie gaat het om het substraat dat ze gebruiken. Om die reden vroeg Genson een aantal jaar geleden aan de onafhankelijke expert Elke Schellekens van Floraison om een reeks proeven uit te voeren, waarbij verschillende substraten, waaronder Grodan-steenwol, werden getest. De proeven lopen nog, maar Elke heeft alvast een gaatje gemaakt in haar drukke agenda om, samen met de Grodan werknemers die bij de proeven betrokken waren, te reflecteren op de vooruitgang tot nu toe.

Lees verder
Viherkaste OY, blog article, grodan
Sustainable Growing

Het groeiende succes van een gelukkig bedrijf

Toen de Finse hydroponische slateler Viherkaste OY met aanhoudende productieuitdagingen kampte, ging het samen met Grodanexperts op zoek naar een oplossing. Sinds de introductie van Grodan steenwolsubstraat is de productkwaliteit bij Viherkaste verbeterd en is de productie gestegen van 5-7 naar 9-11 pallets per dag. Ceo Erkki Nylund en operationeel manager Ilkka Saloranta vertellen over de reis die zij hebben afgelegd.

Lees verder