Water Management

Verfrissende oplossingen om water te besparen in tijden van droogte

Stefanie Wienhoven
1 januari 1

Nederland gaat weer een droge, hete zomer tegemoet. Het wordt het derde jaar op rij waarin er een groot gebrek is aan regen. En de verwachting is dat dit tekort nog groter gaat zijn dan in het recordjaar 1976. Dit is niet alleen zorgelijk voor de natuur, maar ook voor de land- en tuinbouw. Bij Grodan ondersteunen we telers met slimmer watermanagement in de kas. Efficiënt(er) omgaan met water is essentieel in onze sector en daarom roepen we op de dag van woestijnvorming en droogte (17 juni) op tot actie. Ook brengen we enkele belangrijke initiatieven onder de aandacht die kunnen helpen om beter voor ons kostbare water te zorgen.

Slim watermanagement
Wij geloven dat de tuinbouwsector een grote rol speelt in het reduceren van de hoeveelheid water die nodig is voor de productie van vers voedsel. Sterker nog, met hightech kassen en het gebruik van duurzame, waterefficiënte steenwolsubstraatoplossingen kunnen we een enorme bijdrage leveren aan het terugdringen van water-, kunstmest- en landgebruik. Voor praktische tips om hiermee aan de slag te gaan, bekijk onze ‘best practice’ richtlijnen voor watermanagement in de kas.

Verfrissende oplossingen
Naast slim waterbeheer zijn er nog andere dingen die we kunnen (en zouden moeten) doen om meer water te besparen in de land- en tuinbouw. Gelukkig worden er momenteel verschillende inspirerende initiatieven ontwikkeld. Een paar voorbeelden waar ik persoonlijk erg enthousiast over ben:

  1. Waterbank Westbank: een netwerk dat in het westen van Nederland meerdere kassen met elkaar wil verbinden. Deze kassen kunnen onderling wateroverschotten uitwisselen. Daarmee kunnen ze de juiste balans tussen giet- en grondwater behouden en verzilting van het grondwater voorkomen.
  2. Druppelirrigatie wordt steeds bekender en steeds meer gebruikt in de agrarische sector. Deze methode, waarmee heel nauwkeurig water wordt gegeven aan gewassen, wordt al heel lang in de tuinbouwsector toegepast (en is te sturen met onze steenwolsubstraatoplossingen). Maar dit is relatief nieuw in de agrarische sector: in Nederland zijn enkele pilots opgezet, maar er is meer onderzoek naar deze techniek nodig.
  3. De nationale gieter: in Nederland wordt ook gesproken over een “nationale gieter” op de Veluwe. Het idee is om zoet water uit de Maas en Rijn af te tappen en dit ondergronds op te slaan op de Veluwe. Ook naar dit initiatief moet verder onderzoek worden gedaan.

Heldere feiten
Daarnaast spelen onze stuurbare steenwolsubstraatoplossingen een belangrijke rol bij het verminderen van watergebruik in de kas. De feiten zijn glashelder: onder normale omstandigheden is voor het telen van 1 kg tomaten op het land minimaal 60 liter water nodig, terwijl dat in de kas, uit de grond, slechts 15 liter is. Verdere reductie tot 4 liter per kilo is mogelijk door gebruik te maken van de meest moderne kastechnologieën. Door efficiëntere methoden zoals irrigatiemeting bij het gewas of hergebruik van afvoerwater toe te passen is veel minder water nodig.

Samenvattend: laten we kritisch kijken naar het gebruik van water in de land- en tuinbouw. En laten we enkele van de geweldige genoemde voorbeelden van efficiënt watergebruik koesteren en expertise uitwisselen. Omdat droogte in de komende jaren enkel toe zal nemen, moeten we nu actie ondernemen om ons kostbare water te beschermen.

Onze laatste blogs

Grodan, egro, release update
e-Gro

e-Gro Release: Geoptimaliseerde oogst prognose, geavanceerde teeltregistratie voor meer inzichten en een verbeterde gebruikerservaring

Als onderdeel van de glastuinbouwsector zijn we ons ervan bewust dat het huidige seizoen gepaard ging met meerdere uitdagingen en onzekerheden in uw kas. De hoge prijzen van gas en energie, de sterk toegenomen inflatie en het veranderende klimaat vragen om nog meer flexibiliteit en creativiteit om u aan te passen aan deze veranderende omgeving.

Lees verder
strawberry, blog article, grodan
Sustainable Growing

Voldoen aan de behoeften van een veranderende industrie

De wereld van de commerciële aardbeienteelt staat op een kantelpunt. Door verschillende interne en externe factoren worden toekomstgerichte telers zoals Genson gedwongen om hun productiewijze te herzien. In eerste instantie gaat het om het substraat dat ze gebruiken. Om die reden vroeg Genson een aantal jaar geleden aan de onafhankelijke expert Elke Schellekens van Floraison om een reeks proeven uit te voeren, waarbij verschillende substraten, waaronder Grodan-steenwol, werden getest. De proeven lopen nog, maar Elke heeft alvast een gaatje gemaakt in haar drukke agenda om, samen met de Grodan werknemers die bij de proeven betrokken waren, te reflecteren op de vooruitgang tot nu toe.

Lees verder
Viherkaste OY, blog article, grodan
Sustainable Growing

Het groeiende succes van een gelukkig bedrijf

Toen de Finse hydroponische slateler Viherkaste OY met aanhoudende productieuitdagingen kampte, ging het samen met Grodanexperts op zoek naar een oplossing. Sinds de introductie van Grodan steenwolsubstraat is de productkwaliteit bij Viherkaste verbeterd en is de productie gestegen van 5-7 naar 9-11 pallets per dag. Ceo Erkki Nylund en operationeel manager Ilkka Saloranta vertellen over de reis die zij hebben afgelegd.

Lees verder
Viherkaste OY, blog article, grodan
Sustainable Growing

Het groeiende succes van een gelukkig bedrijf

Toen de Finse hydroponische slateler Viherkaste OY met aanhoudende productieuitdagingen kampte, ging het samen met Grodanexperts op zoek naar een oplossing. Sinds de introductie van Grodan steenwolsubstraat is de productkwaliteit bij Viherkaste verbeterd en is de productie gestegen van 5-7 naar 9-11 pallets per dag. Ceo Erkki Nylund en operationeel manager Ilkka Saloranta vertellen over de reis die zij hebben afgelegd.

Lees verder