Slim watermanagement
Wij geloven dat de tuinbouwsector een grote rol speelt in het reduceren van de hoeveelheid water die nodig is voor de productie van vers voedsel. Sterker nog, met hightech kassen en het gebruik van duurzame, waterefficiënte steenwolsubstraatoplossingen kunnen we een enorme bijdrage leveren aan het terugdringen van water-, kunstmest- en landgebruik. Voor praktische tips om hiermee aan de slag te gaan, bekijk onze ‘best practice’ richtlijnen voor watermanagement in de kas.
Verfrissende oplossingen
Naast slim waterbeheer zijn er nog andere dingen die we kunnen (en zouden moeten) doen om meer water te besparen in de land- en tuinbouw. Gelukkig worden er momenteel verschillende inspirerende initiatieven ontwikkeld. Een paar voorbeelden waar ik persoonlijk erg enthousiast over ben:
- Waterbank Westbank: een netwerk dat in het westen van Nederland meerdere kassen met elkaar wil verbinden. Deze kassen kunnen onderling wateroverschotten uitwisselen. Daarmee kunnen ze de juiste balans tussen giet- en grondwater behouden en verzilting van het grondwater voorkomen.
- Druppelirrigatie wordt steeds bekender en steeds meer gebruikt in de agrarische sector. Deze methode, waarmee heel nauwkeurig water wordt gegeven aan gewassen, wordt al heel lang in de tuinbouwsector toegepast (en is te sturen met onze steenwolsubstraatoplossingen). Maar dit is relatief nieuw in de agrarische sector: in Nederland zijn enkele pilots opgezet, maar er is meer onderzoek naar deze techniek nodig.
- De nationale gieter: in Nederland wordt ook gesproken over een “nationale gieter” op de Veluwe. Het idee is om zoet water uit de Maas en Rijn af te tappen en dit ondergronds op te slaan op de Veluwe. Ook naar dit initiatief moet verder onderzoek worden gedaan.
Heldere feiten
Daarnaast spelen onze stuurbare steenwolsubstraatoplossingen een belangrijke rol bij het verminderen van watergebruik in de kas. De feiten zijn glashelder: onder normale omstandigheden is voor het telen van 1 kg tomaten op het land minimaal 60 liter water nodig, terwijl dat in de kas, uit de grond, slechts 15 liter is. Verdere reductie tot 4 liter per kilo is mogelijk door gebruik te maken van de meest moderne kastechnologieën. Door efficiëntere methoden zoals irrigatiemeting bij het gewas of hergebruik van afvoerwater toe te passen is veel minder water nodig.
Samenvattend: laten we kritisch kijken naar het gebruik van water in de land- en tuinbouw. En laten we enkele van de geweldige genoemde voorbeelden van efficiënt watergebruik koesteren en expertise uitwisselen. Omdat droogte in de komende jaren enkel toe zal nemen, moeten we nu actie ondernemen om ons kostbare water te beschermen.