e-Gro

Vijf redenen waarom AI de glastuinbouwsector gaat transformeren

Gursel Karacor

Er zijn zoveel geavanceerde en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van AI en andere technologieën in de tuinbouwsector dat het soms lastig is om up-to-date te blijven. In dit artikel bespreken we de vijf redenen waarom AI de glastuinbouwsector gaat transformeren. We spraken met Gursel Karacor, Senior Data Scientist bij Grodan, voor meer informatie uit de eerste hand. “Iedereen heeft het over big data, maar in de praktijk blijft het eigenlijk alleen maar bij praten", zegt Gursel.

Grodan

Karacor heeft een missie, en die missie is dat deze baanbrekende technologieën ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden door telers. Met ruim twintig jaar praktijkervaring begrijpt hij de technologie, maar ook de zorgen van de telers als geen ander. Maar wat betekenen al deze ontwikkelen voor de telers? Voordat we daarop ingaan, een korte beschrijving van hoe AI precies werkt.

Medium beschrijft het als volgt: “Artificial Intelligence (AI) omvat het gebruik van computers voor dingen waar voorheen menselijk denkwerk voor nodig was. In het kort bestaat het uit het ontwikkelen van algoritmen om data te classificeren, analyseren en voorspellingen te maken. Ook omvat het reageren op data, leren van nieuwe data en in de loop der tijd verbeteren aan de hand van de data.”

Karacor licht de vijf belangrijkste redenen toe waarom AI uw manier van werken (ten goede) zal veranderen:

1. De vraag naar voedsel zal blijven stijgen
De behoefte aan vers en duurzaam voedsel dat op efficiënte wijze wordt geteeld neemt steeds verder toe. Landbouwgrond en arbeidskrachten in niet-stedelijke gebieden worden steeds schaarser, terwijl de vraag naar voedsel en verse producten juist toeneemt. “Ik denk dat kassen en andere mogelijkheden om binnen te telen een steeds grotere rol gaan spelen om in de toekomst te kunnen blijven voldoen aan de vraag naar voedsel. Om die reden is het gebruik van kunstmatige intelligentie als ondersteunende tool nu belangrijker dan ooit”, licht Karacor toe.

2. De technologie is volwassen genoeg
We vroegen Karacor wat volgens hem op dit moment de belangrijkste trends en onderwerpen in de glastuinbouwsector zijn.

-Machinaal leren (ML) is een ondercategorie van AI en omvat software die leert van data; puur datagedreven dus. Zoals hierboven te zien is, is er vrij veel data en potentieel om deze big data te verzamelen in de kas.

-Beeldtechnologie of afbeeldingsherkenning maakt het mogelijk dat apparatuur leert te ‘zien’ door foto's te gebruiken. “Ze zeggen: een beeld zegt meer dan duizend woorden', en dat geldt hier helemaal”, merkt Karacor op. “Beeldtechnologie werkt eenvoudiger dan sensorgegevens en handmatige registraties.”

-Robots zijn autonome of semi-autonome machines die voor bepaalde, vaak vervelende, tijdrovende of gevaarlijke activiteiten of taken met veel herhaling kunnen worden ingezet.

-Edge-AI: Standaard AI-berekeningen en -modelleringen worden uitgevoerd op een server of in de cloud (wat veel tijd kost), bij Edge-AI vinden alle berekeningen plaats in zogenaamde edge-omgeving op het apparaat of de robot. De berekeningen vinden plaats op de robot zelf, waardoor beslissingen veel sneller kunnen worden genomen. Dit is met name belangrijk voor realtime-activiteiten.

3. Telers zijn er klaar voor
Telers houden de technologische ontwikkelingen nauw in de gaten. Ze hebben echter nog veel vragen, zoals Ik heb enorm veel data, maar hoe kan ik die gebruiken? Blijf ik achter op mijn concurrenten? Is mijn teeltstrategie optimaal? Maar volgens Karacor staan ze open om te leren en willen ze graag gebruik gaan maken van de data die ze ontvangen via populaire technologieën zoals AI.

4. Big data maakt individuele en lokale oplossingen mogelijk
De kwaliteit en de kwantiteit van de data is van enorm belang, maar het verzamelen ervan beschouwen veel telers als vervelend. Maar zelfs al met een paar foto's kunnen AI-technologieën telers bijvoorbeeld ondersteunen bij het registreren van hun gewassen. Data kan voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt, onder andere voor het ontwikkelen van prognoses. Met e-Gro, de nieuwste innovatie van Grodan, kunnen telers bijvoorbeeld een oogstvoorspelling maken voor de komende vier weken. Daarnaast kunnen telers profiteren van meer algemene, op AI gebaseerde voorspellingen en datagedreven teeltadvies. Big data kan ook worden ingezet voor individuele intelligente oplossingen in de kas. Experts benoemen vaak algemene regels, maar specifieke telers in bepaalde regio's met een specifiek klimaat hebben oplossingen op maat nodig. “Dat zal echt het verschil maken", zegt Karacor. “Met een continue stroom van big data kunnen telers van alle voordelen van machinaal leren en AI profiteren. Dat is heel interessant.”

5. Automatisering voor een optimale efficiëntie
In glastuinbouw wordt nog veel met de hand gedaan, zoals het planten, registreren, oogsten etc. Dat zijn vervelende, arbeidsintensieve taken met veel herhaling die bijvoorbeeld ook door robots gedaan kunnen worden. Automatisering is niet alleen belangrijk voor een hogere efficiëntie, maar ook om uitdagingen op het gebied van gezondheid en veiligheid aan te pakken, bijvoorbeeld om de verspreiding van virussen en bacteriën en ziekten tegen te gaan (doordat het contact tussen mensen en tussen mensen en de gewassen wordt gereduceerd); de COVID-19-pandemie heeft ons het belang daarvan nog meer doen realiseren.

Het advies van Karacor betreffende het laatste punt: “Het goede is dat deze oplossingen gebruikersvriendelijk is. Als je werkt met de juiste mensen, zal het verrassend eenvoudig en zeer lonend blijken.”

Waar plantkunde en datawetenschap samenkomen
Voor de nieuwe module voor oogstvoorspelling heeft Grodan de kracht van datawetenschap gecombineerd met vijftig jaar expertise op het gebied van gewasteelt. De innovatieve technologie die alle beschikbare data in uw kas analyseert vindt de patronen en kritieke factoren die van invloed zijn op de oogst. Het resultaat is een nieuwe, op AI gebaseerde module om oogstvoorspellingen te doen; een waardevolle toevoeging aan het e-Gro-platform. Klik hier voor meer informatie over het e-Gro platform.

De autonome kas: binnen vijf jaar?
In de toekomst zullen kassen steeds meer autonoom worden. AI-oplossingen maken het leven van de experts en de telers een heel stuk eenvoudiger. “Mijn missie is de realisatie van de autonome kas door het gebruik van data in combinatie met geavanceerde AL- en AI-methodologieën", concludeert Karacor. “En dat doel wil ik stap voor stap, binnen vijf jaar bereikt hebben.” De toekomst is misschien wel dichterbij dan u denkt.  

Meer informatie over moderne technologieën vindt u in het artikel “Greenhouse innovations all growers should know about”.  

 

 

20200410 GR ILL 5062

Whitepaper deel 1 - De start van datagedreven telen

Deze whitepaper is beschikbaar voor iedereen die interesse heeft in het datagedreven telen.

20200410 GR ILL 5061

Whitepaper deel 2 - De impact van datagedreven teelt

Deze whitepaper is beschikbaar voor iedereen die interesse heeft in het datagedreven telen.

Onze laatste blogs

Plantui Photo 5
By Lynn Radford
e-Gro
Water Management

Grodan pluggen spelen een sleutelrol voor het succes van smart indoor gardens

Het uit Finland afkomstige Plantui produceert smart indoor gardens voor de verkoop aan consumenten. Dankzij tal van macrotrends waaronder duurzaamheid, voedselveiligheid, lokale herkomst, gezond eten en thuis koken, wist het bedrijf de omzet afgelopen jaar te verdubbelen. Naast de innovatieve led technologie en het gesloten irrigatiesysteem spelen de Grodan pluggen waarin de eetbare planten worden gekweekt een sleutelrol voor het succes van deze 'verticale teeltbedrijven' in het klein voor thuis.

Lees verder
blog, greenhouse, green knowledge, development, horticulture, russia
Sustainable Growing

Met groene kennis bijdragen aan de ontwikkeling van de Russische glastuinbouwsector

Grodan is al meer dan 20 jaar actief op de Russische markt. Een uitdagende markt, waar telers te maken hebben met een veranderend klimaat en afnemende natuurlijke hulpbronnen, en waar consumenten steeds vaker om verse producten vragen. Hoe kan een internationale organisatie als Grodan in nauw contact blijven met telers en gedijen in zo'n land van uitersten? En wat kunnen we doen om telers te helpen om te schakelen naar een circulaire economie? We vroegen het Aleksey Kurenin, Business Manager RSM (Russian Speaking Markets) bij Grodan.

Lees verder
Tico VF2
By Lynn Radford
e-Gro
Water Management

De voordelen van teeltmedia op basis van steenwol in vertical farming

Vertical farming begint wereldwijd een steeds stevigere voet aan de grond te krijgen, en niet in de laatste plaats omdat er een aantal grote maatschappelijke trends mee gemoeid gaan, zoals het lokale karakter en duurzaamheid. In dit artikel legt Tico van Leeuwen uit waarom het selecteren van het juiste teeltmedium zo belangrijk is voor het creëren van de optimale omstandigheden voor sterke en gezonde planten, en waarom steenwol een goede keuze is voor vertical farming.

Lees verder
vertical farming, botany, learning, grodan
Water Management

Innovatie in de kas: hoe co-creatie leidt tot duurzame, belichte komkommerteelt

Afgelopen jaar in oktober, vlak voor de donkere wintermaanden, zijn tien partijen uit de glastuinbouwsector aan de slag gegaan met het telen van komkommers bij research centrum Botany, zo leerden we tijdens de eerste aflevering over deze proef. Deze partijen kwamen samen om te onderzoeken hoe we komkommers in deze tijd van het jaar op een zo duurzame, efficiënte manier in de kas kunnen telen met behulp van extra (LED) belichting.

Lees verder