Water Management

Waarom watermanagement populair blijft

Vincent Deenen
27 november 2018
7sos; 7 Strenghts of Stone;  Water management; water absorbtion;
Onlangs viel mijn oog op een fascinerend artikel in de Financial Times, ‘Future of food, inside agritech’s Sillicon Valley’

Wanneer we blijven praten en kennis blijven delen, kunnen we nu beginnen om samen vooruitgang te boeken. Alleen zo kunnen we de ambities van onze sector verwezenlijken en bijdragen aan de doelstellingen van het Klimaatverdrag. Dit zijn grote ambities, wat ik toejuich. Laten we hier samen naar streven.

Onlangs viel mijn oog op een fascinerend artikel in de Financial Times, ‘Future of food, inside agritech’s Sillicon Valley’. Een journalist reisde naar Wageningen om het met eigen ogen te zien: Wageningen University (WUR), een belangrijke aandrijver van baanbrekende innovaties op het gebied van voedingsmiddelen. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Ik ben trots dat Nederland erkend wordt als de thuisbasis van een dergelijk gerenommeerd instituut.

Agrotechnische innovaties worden vaak in één adem genoemd met duurzaam waterbeheer. Waterbeheer in de tuinbouwsector is een hot topic en dus ook voor ons. We werken al bijna vijftig jaar aan het naar een hoger niveau tillen van de efficiëntie van waterbeheerpraktijken. De aanhoudende droogte van de afgelopen maanden heeft ons ertoe gedwongen om de duurzaamheid van onze systemen te herzien. Dit is ook terug te zien in de plannen uit de zogenaamde klimaattabel Tuinbouw en Landgebruik binnen het Klimaatverdrag die om een gezamenlijke aanpak en dialoog vraagt.

We willen graag aan deze gedeelde ambities bijdragen, niet alleen met slimme productinnovaties, waarin efficiënt watergebruik centraal staat (denk aan e-Gro, NG2.0 of GroSens), maar vooral door te ontwikkelen en kennis te delen. Want alleen door te delen kunnen we samen verbeteren. Kortgeleden sprak een van onze collega's bij het WaterEvent 2018, georganiseerd door LTO Glaskracht en WUR. Tijdens dat evenement werd waterbeheer besproken vanuit verschillende invalshoeken. Dit leidde tot spraakmakende gesprekken tussen de nieuwe generatie telers die snakken naar nieuwe technieken en ervaringen in de praktijk. Het is fantastisch om dit soort initiatieven te zien. 

Nu ik het toch over het delen van ervaringen heb: twee jaar geleden hebben we samen met Priva het substantiële document ‘Best Practice Guidelines for Greenhouse Water Management’ opgesteld. Ik nodig u uit om dit te lezen en uw mening en ideeën te delen. 

Waterbeheer is een hot topic en zal dit de komende jaren blijven. Wanneer we blijven praten en kennis blijven delen, kunnen we nu beginnen om samen vooruitgang te boeken. Alleen zo zullen we de ambities van onze sector verwezenlijken en bijdragen aan de doelstellingen van het Klimaatverdrag. Dit zijn grote ambities, wat ik toejuich. Laten we hier samen naar streven.

Onze laatste blogs

vertical farming, botany, learning, grodan
Water Management

Innovatie in de kas: hoe co-creatie leidt tot duurzame, belichte komkommerteelt

Afgelopen jaar in oktober, vlak voor de donkere wintermaanden, zijn tien partijen uit de glastuinbouwsector aan de slag gegaan met het telen van komkommers bij research centrum Botany, zo leerden we tijdens de eerste aflevering over deze proef. Deze partijen kwamen samen om te onderzoeken hoe we komkommers in deze tijd van het jaar op een zo duurzame, efficiënte manier in de kas kunnen telen met behulp van extra (LED) belichting.

Lees verder
grodan, illustration, greenhouse, social media
By Stefanie Wienhoven
Precision Growing

Drijvers in combinatie met de juiste teeltmedia zijn cruciaal voor de sla-industrie

Oprichter en CEO Rene van Haeff van het bedrijf Light4food uit Horst, een van de meest toonaangevende systeembouwers in de tuinbouwsector, was ervan overtuigd dat horizontale en verticale teeltsystemen in combinatie met de juiste verlichting dé oplossing van de toekomst voor duurzame teelt zou worden. Light4Food bouwt kant-en-klare teeltsystemen voor verschillende plantenrassen voor kasteelt en vertical farming.

Lees verder
blog, article, grodan, growers, Gro-Hack
Water Management

“Over tien jaar eten we de hele winter door belichte komkommers”

Wat als we komkommers het hele jaar door in eigen land kunnen telen? Op dit moment worden nog veel komkommers tijdens de wintermaanden geïmporteerd uit zuidelijke landen. Maar de vraag voor lokale, betrouwbare productie van groenten en fruit is de afgelopen jaren gegroeid en kreeg een extra stimulans door het coronavirus.

Lees verder
e-Gro Shoot Photo 1
By Gursel Karacor
e-Gro

e-Gro AI-Driven Yield Forecaster: De toekomst voorspellen zonder giswerk

Wat als u de toekomst van uw oogst zou kunnen voorspellen op basis van gegevens? Wat als u vooruit zou kunnen plannen en meer datagestuurde beslissingen zou kunnen nemen die tijd besparen en het giswerk wegnemen? Vanwege de grote vraag naar dit soort technologie heeft Grodan onlangs de Yield Forecaster in het e-Gro Essential Pakket verbeterd om deze droom te realiseren.

Lees verder