Water Management

Waarom watermanagement populair blijft

Vincent Deenen
27 november 2018
Onlangs viel mijn oog op een fascinerend artikel in de Financial Times, ‘Future of food, inside agritech’s Sillicon Valley’

Wanneer we blijven praten en kennis blijven delen, kunnen we nu beginnen om samen vooruitgang te boeken. Alleen zo kunnen we de ambities van onze sector verwezenlijken en bijdragen aan de doelstellingen van het Klimaatverdrag. Dit zijn grote ambities, wat ik toejuich. Laten we hier samen naar streven.

Onlangs viel mijn oog op een fascinerend artikel in de Financial Times, ‘Future of food, inside agritech’s Sillicon Valley’. Een journalist reisde naar Wageningen om het met eigen ogen te zien: Wageningen University (WUR), een belangrijke aandrijver van baanbrekende innovaties op het gebied van voedingsmiddelen. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Ik ben trots dat Nederland erkend wordt als de thuisbasis van een dergelijk gerenommeerd instituut.

Agrotechnische innovaties worden vaak in één adem genoemd met duurzaam waterbeheer. Waterbeheer in de tuinbouwsector is een hot topic en dus ook voor ons. We werken al bijna vijftig jaar aan het naar een hoger niveau tillen van de efficiëntie van waterbeheerpraktijken. De aanhoudende droogte van de afgelopen maanden heeft ons ertoe gedwongen om de duurzaamheid van onze systemen te herzien. Dit is ook terug te zien in de plannen uit de zogenaamde klimaattabel Tuinbouw en Landgebruik binnen het Klimaatverdrag die om een gezamenlijke aanpak en dialoog vraagt.

We willen graag aan deze gedeelde ambities bijdragen, niet alleen met slimme productinnovaties, waarin efficiënt watergebruik centraal staat (denk aan e-Gro, NG2.0 of GroSens), maar vooral door te ontwikkelen en kennis te delen. Want alleen door te delen kunnen we samen verbeteren. Kortgeleden sprak een van onze collega's bij het WaterEvent 2018, georganiseerd door LTO Glaskracht en WUR. Tijdens dat evenement werd waterbeheer besproken vanuit verschillende invalshoeken. Dit leidde tot spraakmakende gesprekken tussen de nieuwe generatie telers die snakken naar nieuwe technieken en ervaringen in de praktijk. Het is fantastisch om dit soort initiatieven te zien. 

Nu ik het toch over het delen van ervaringen heb: twee jaar geleden hebben we samen met Priva het substantiële document ‘Best Practice Guidelines for Greenhouse Water Management’ opgesteld. Ik nodig u uit om dit te lezen en uw mening en ideeën te delen. 

Waterbeheer is een hot topic en zal dit de komende jaren blijven. Wanneer we blijven praten en kennis blijven delen, kunnen we nu beginnen om samen vooruitgang te boeken. Alleen zo zullen we de ambities van onze sector verwezenlijken en bijdragen aan de doelstellingen van het Klimaatverdrag. Dit zijn grote ambities, wat ik toejuich. Laten we hier samen naar streven.

Onze laatste blogs

Grodan, egro, release update
e-Gro

e-Gro Release: Geoptimaliseerde oogst prognose, geavanceerde teeltregistratie voor meer inzichten en een verbeterde gebruikerservaring

Als onderdeel van de glastuinbouwsector zijn we ons ervan bewust dat het huidige seizoen gepaard ging met meerdere uitdagingen en onzekerheden in uw kas. De hoge prijzen van gas en energie, de sterk toegenomen inflatie en het veranderende klimaat vragen om nog meer flexibiliteit en creativiteit om u aan te passen aan deze veranderende omgeving.

Lees verder
Grodan, e-Gro, Grodan101, MJ
e-Gro

e-Gro-update Q2 2022: Beter telen met de lancering van de Gewasanalyse, het Support Center en optimalisaties voor de paprikateelt

We weten dat velen van u te maken hebben met verschillende uitdagingen in uw kas. Met het oogstseizoen voor de deur kunt u waarschijnlijk wel wat extra handen gebruiken! Met de huidige personeelstekorten is extra mankracht helaas niet makkelijk te vinden. Bovendien zijn de gasprijzen hoger dan ooit, waardoor het nog belangrijker wordt uw energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar gewassen van hoge kwaliteit, waarbij duurzaamheid een steeds grotere rol speelt.

Lees verder
strawberry, blog article, grodan
Sustainable Growing

Voldoen aan de behoeften van een veranderende industrie

De wereld van de commerciële aardbeienteelt staat op een kantelpunt. Door verschillende interne en externe factoren worden toekomstgerichte telers zoals Genson gedwongen om hun productiewijze te herzien. In eerste instantie gaat het om het substraat dat ze gebruiken. Om die reden vroeg Genson een aantal jaar geleden aan de onafhankelijke expert Elke Schellekens van Floraison om een reeks proeven uit te voeren, waarbij verschillende substraten, waaronder Grodan-steenwol, werden getest. De proeven lopen nog, maar Elke heeft alvast een gaatje gemaakt in haar drukke agenda om, samen met de Grodan werknemers die bij de proeven betrokken waren, te reflecteren op de vooruitgang tot nu toe.

Lees verder
Viherkaste OY, blog article, grodan
Sustainable Growing

Het groeiende succes van een gelukkig bedrijf

Toen de Finse hydroponische slateler Viherkaste OY met aanhoudende productieuitdagingen kampte, ging het samen met Grodanexperts op zoek naar een oplossing. Sinds de introductie van Grodan steenwolsubstraat is de productkwaliteit bij Viherkaste verbeterd en is de productie gestegen van 5-7 naar 9-11 pallets per dag. Ceo Erkki Nylund en operationeel manager Ilkka Saloranta vertellen over de reis die zij hebben afgelegd.

Lees verder