Wanneer we blijven praten en kennis blijven delen, kunnen we nu beginnen om samen vooruitgang te boeken. Alleen zo kunnen we de ambities van onze sector verwezenlijken en bijdragen aan de doelstellingen van het Klimaatverdrag. Dit zijn grote ambities, wat ik toejuich. Laten we hier samen naar streven.
Onlangs viel mijn oog op een fascinerend artikel in de Financial Times, ‘Future of food, inside agritech’s Sillicon Valley’. Een journalist reisde naar Wageningen om het met eigen ogen te zien: Wageningen University (WUR), een belangrijke aandrijver van baanbrekende innovaties op het gebied van voedingsmiddelen. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Ik ben trots dat Nederland erkend wordt als de thuisbasis van een dergelijk gerenommeerd instituut.
Agrotechnische innovaties worden vaak in één adem genoemd met duurzaam waterbeheer. Waterbeheer in de tuinbouwsector is een hot topic en dus ook voor ons. We werken al bijna vijftig jaar aan het naar een hoger niveau tillen van de efficiëntie van waterbeheerpraktijken. De aanhoudende droogte van de afgelopen maanden heeft ons ertoe gedwongen om de duurzaamheid van onze systemen te herzien. Dit is ook terug te zien in de plannen uit de zogenaamde klimaattabel Tuinbouw en Landgebruik binnen het Klimaatverdrag die om een gezamenlijke aanpak en dialoog vraagt.
We willen graag aan deze gedeelde ambities bijdragen, niet alleen met slimme productinnovaties, waarin efficiënt watergebruik centraal staat (denk aan e-Gro, NG2.0 of GroSens), maar vooral door te ontwikkelen en kennis te delen. Want alleen door te delen kunnen we samen verbeteren. Kortgeleden sprak een van onze collega's bij het WaterEvent 2018, georganiseerd door LTO Glaskracht en WUR. Tijdens dat evenement werd waterbeheer besproken vanuit verschillende invalshoeken. Dit leidde tot spraakmakende gesprekken tussen de nieuwe generatie telers die snakken naar nieuwe technieken en ervaringen in de praktijk. Het is fantastisch om dit soort initiatieven te zien.
Nu ik het toch over het delen van ervaringen heb: twee jaar geleden hebben we samen met Priva het substantiële document ‘Best Practice Guidelines for Greenhouse Water Management’ opgesteld. Ik nodig u uit om dit te lezen en uw mening en ideeën te delen.
Waterbeheer is een hot topic en zal dit de komende jaren blijven. Wanneer we blijven praten en kennis blijven delen, kunnen we nu beginnen om samen vooruitgang te boeken. Alleen zo zullen we de ambities van onze sector verwezenlijken en bijdragen aan de doelstellingen van het Klimaatverdrag. Dit zijn grote ambities, wat ik toejuich. Laten we hier samen naar streven.