Voedzamere gewassen telen met minder hulpmiddelen: Piet van Adrichem toonde de wereld hoe dat kan

De wereldbevolking neemt dagelijks toe en steeds meer mensen zoeken toegang tot gezonde, voedzame maaltijden. Bij Grodan zijn we ervan overtuigd dat duurzamere voedselproductie een antwoord is op deze wereldwijde uitdaging.
Daarom zetten we vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, de spotlight op iemand die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de verduurzaming van de glastuinbouw. Piet van Adrichem, gepensioneerd tuinder, ontdekte vijftig jaar geleden dat groenten en vruchtgroenten in de kas geweldig gedijen op steenwol. Deze innovatie betekende dat het gebruik van water en voedingsmiddelen aanzienlijk kon worden beperkt. De nieuwe teeltwijze, vandaag de dag bekend als precision growing was de aanleiding voor de oprichting van Grodan.

grodan, photo, precision growing, blog, piet van adrichem

Grote ontdekking

Het begon allemaal in 1969, toen Piet een artikel in een vakblad las:

“Ik las dat er in Zweden een proefkas stond van ROCKWOOL waarin komkommers op steenwol groeiden. Ik was direct geïnteresseerd. Uiteindelijk ging ik in het najaar van 1975 op werkbezoek naar Zweden en Denemarken, samen met mensen van ROCKWOOL-leverancier Royal Brinkman,” vertelt Piet. 

Tijdens de reis ontdekte hij dat steenwolsubstraat een geweldige bijdrage kon leveren aan de duurzame productie van vruchtgroenten:

“Als je een komkommer in de grond zet, moet de plant energie leveren om aan water en voeding te komen. Maar op steenwol kostte het de komkommer veel minder energie. De bespaarde energie stopt de plant dan in zijn vruchten. Maar we hadden toen nog geen idee dat de meeropbrengst zo groot zou zijn.”

20201006 GR PHO 5296

Minimaal watergebruik

In de Zweedse proefkas maakten Piet en zijn partners van Royal Brinkman ook kennis met een oplossing om waterverspilling tegen te gaan: druppelbevloeiing. Deze van oorsprong Israëlische vinding was de eigenlijke start van precision growing in de glastuinbouw.

Piet: “We zagen dat je de grond niet meer hoeft te stomen, of ’s winters te verwarmen. Ondertussen nam de productie met 15 procent per vierkante meter toe, bij minder energieverbruik en zonder extra gewasbeschermingsmiddelen. Je beregent dus niet de hele grond, maar je geeft de plant drupsgewijs precies wat hij nodig heeft.”

Direct succes

Van Adrichem en Gerrit Dijkstra van Royal Brinkman zagen al tijdens het werkbezoek de mogelijkheden en bestelden direct vierhonderd meter steenwolsubstraat.

Van Adrichem: “Nog in 1975 egaliseerde ik met mijn broer Wim onze kas in Pijnacker. We legden de matten en schakelden compleet over. Met succes. De komkommers bleken beter houdbaar, smaakten beter en hadden meer glans. Nadat Grodan zich in1978 in Nederland vestigde ging het allemaal heel snel. Nog geen twee jaar later, begin jaren tachtig, stonden alle voorlichters uit heel Nederland bij ons op de stoep. Uit nieuwsgierigheid, want wij konden heel veel water besparen. In de jaren negentig waren vrijwel alle kastuinders in Nederland op steenwol overgestapt.”

Vandaag is druppelirrigatie wereldwijd gemeengoed, aldus Piet, en dat levert enorme waterbesparingen op.

20201006 GR PHO 5295