Albert Thunnissen over Grodan Vital

De NG 2.0 teert sneller in en is beter stuurbaar

Albert Thunnissen

Tomatenkwekerij Solyco teelt al jaren op de Grodan Vital steenwolmat. Deze past volgens bedrijfsleider Albert Thunnissen perfect bij het afwijkende druppelsysteem. “De nieuwe generatie, de Vital NG 2.0, bevalt ons nog beter. Hij teert sneller in en is ook vlotter herverzadigd. Dat vergroot de stuurbaarheid van het gewas.”

Solyco produceert grove vleestomaten, grove ronde en pruimtomaten op drie locaties in de gemeente Lansingerland, samen goed voor ruim 17 ha. Een aanzienlijk deel van het areaal staat onder groeilicht. Albert Thunnissen runt 6 ha belichte teelt (Merlice en Ducovery) in Bleiswijk. De huidige teelten startten op 17 oktober vorig jaar met geënte en getopte planten, die maar liefst drie stengels hadden.

Eigen keuzes maken

“Ik ken geen andere bedrijven die dat doen, maar het bevalt ons goed”, zegt de bedrijfsleider. “We zijn gewend om eigen keuzes te maken en die mogen best afwijken van wat gangbaar is”, zegt hij. “Dat zie je ook terug in onze substraatkeuze. Wij hebben in het verleden veel matten beproefd, maar Grodan Vital bevalt ons het beste. Daarmee zijn we een uitzondering in tomatenland, maar deze mat past perfect bij ons druppelsysteem. Wij hebben 2 liter druppelaars in plaats van de gangbare 3 liter druppelaars. Met de bescheiden capaciteit 33 cc per minuut is het op de meeste matten lastig om drain te creëren, omdat het water zich te makkelijk over de hele mat verdeelt. De Vital heeft een relatief verticale structuur. Dat heeft in ons geval twee voordelen: het ons minder moeite om drain te creëren én de mat is vlotter droger te krijgen wanneer dat wenselijk is. Ik laat de mat rustig interen tot een watergehalte van 55-60%.”

Sneller interen en verzadigen

De nieuwe generatie, de Vital NG 2.0, bevalt de bedrijfsleiders van Solyco nog beter. “Hij teert sneller in en is ook vlotter herverzadigd”, licht Thunnissen toe. “Dat vergroot de stuurbaarheid van het gewas. Mijn ervaring is dat de 2.0 bij een standaardregime aan het einde van de dag wat vochtiger is dan de oude versie. Daar heb ik de watergift op aangepast door in de namiddag wat kleinere beurten te geven.”

Alert blijven

“Ons teeltsysteem is tamelijk basic”, vat de bedrijfsleider samen. “We gebruiken geen geavanceerde matsensoren, maar doen het nog ouderwets met de weegschaal, drainmeter en EC-meter. Dat houdt de kosten laag, maar het vraagt ook om een alerte houding. Ik loop veel door de kas en snij dagelijks drie tot vijf matten open om gevoel te houden bij de waterhuishouding en de wortelontwikkeling. Die zijn op deze nieuwe mat beter dan ooit. De start en stoptijden pas ik wel regelmatig aan om de watergift zo goed mogelijk af te stemmen op het lichtniveau. Daarnaast houden we onze gewassen actief door de verdamping te stimuleren.”Iedere dag snijdt Thunnissen drie tot vijf matten open om voeling te houden met de waterhuishouding en de wortelontwikkeling.

NG2.0 nu wereldwijd doorgevoerd in totale assortiment

Grodan’s Next Generation 2.0 technologie verleent steenwolmatten en opkweekblokken een groter watervasthoudend vermogen, wat resulteert in een superieure waterhuishouding en een beter stuurbare teelt. NG2.0 werd enkele jaren geïntroduceerd in een beperkt aantal innovatieve producten en is sindsdien doorgevoerd in het gehele assortiment. Vanaf deze zomer is NG2.0 de nieuwe standaard voor alle Grodan steenwolmatten en blokken, waar ook ter wereld.

Growing solutions, growth, quality, innovative, development, Grodan Vital, grodan
grodan