Geert Colbers over Grodan Supreme

De wortels zijn jaarrond sterk en gezond, waardoor er nauwelijks plantuitval is

Geert Colbers

"De grootste winst realiseren we na de langste dag"

Bij Kwekerij Gubbels staat 25 ha paprika op Grodan Supreme steenwolmatten. Het speciaal voor dit gewas ontwikkelde substraat heeft zich volgens teeltmanager Geert Colbers ruimschoots bewezen. “Door de hoogte van 10 cm is het gewas eenvoudiger te sturen, met name in generatieve richting. De wortels zijn jaarrond sterk en gezond, waardoor er nauwelijks plantuitval is. Dat moet vooral na de langste dag winst opleveren.”

Kwekerij Gubbels in Maasbree behoorde tot de eerste bedrijven die de speciale paprikamat in 2015 wilde beproeven. Toen ging het nog om zes rijen, die meedraaiden met het regime voor de rest van de teelt. De proef werd in 2016 uitgebreid tot een kraanvak en weer een jaar later tot een kas van 8 ha. Dit jaar ligt 25 van de in totaal 29 ha paprika’s op het topsubstraat, waar de 7,5 cm hoge Plantop NG2.0 opkweekblokken perfect op aansluiten.

“We zien elk jaar dat het gewas er heel goed op reageert”, zegt Colbers tegen accountmanager Frank Janssen. “De planten wortelen snel in en groeien wat vlotter weg, maar zijn dankzij de extra mathoogte en het bredere stuurbereik makkelijker generatief te krijgen dan op een lagere mat. Op de Supreme lag de eerste zetting telkens een paar dagen voor op de rest en afhankelijk van de omstandigheden konden we af en toe, maar zeker niet altijd, een vrucht extra oogsten.”

Sneller en scherper sturen

De grootste winst denkt Colbers in de tweede teelthelft te boeken. “Na de langste dag kost het normaliter meer moeite om het gewas voldoende generatief te houden”, licht hij toe. “Op deze nieuwe mat gaat dat echt een stuk eenvoudiger. Hij is sneller en scherper te sturen, teert ’s nachts vlot in en is ’s ochtends snel weer verzadigd. Wat ik ook prettig vind, is de smallere basis van deze mat in vergelijking met de GT Expert die we eerst hadden. De mat ligt nu los van de gootranden, waardoor het drainwater veel sneller wegloopt. Het is een detail, maar het draagt wel bij aan een betere beheersing van het wortelmilieu.”

Wortelontwikkeling

Frank Janssen merkt op dat het brede stuurbereik en de korte reactietijd samenhangen met de toegepaste NG2.0 vezeltechnologie. “Onze nieuwste generatie matten en opkweekblokken heeft een zeer goede capillaire werking, waardoor de extra hoogte geen enkel probleem vormt”, zegt hij. “Het watergehalte in het substraat is erg homogeen en dat vertaalt zich in een gezonde wortelontwikkeling. Wanneer je een mat opensnijdt, zie je dat de plant het totale substraatvolume benut en dat er veel fijne, actieve wortels zijn. Dat blijft zo tot het einde van de teelt. Ik kan me daarom goed voorstellen dat Geert op een sterk eindschot rekent. Andere telers hebben vergelijkbare ervaringen.”

Grenzen verleggen

Ondanks de ruime ervaring die Colbers inmiddels met de Supreme heeft opgedaan, denkt hij dat hij het onderste nog niet uit de kan heeft gehaald. "Telen op ander substraat is altijd een leerproces van meerdere jaren. Ik verwacht dat er best nog wat extra winst te boeken is. Temeer daar we het GroSens meetsysteem dit jaar hebben uitgebreid. Dat geeft een nog scherper zicht op het wortelmilieu en maakt het mogelijk om dichter op de grens te telen. Met zulke gezonde wortels en vitale planten moet toch mogelijk zijn om de lat weer wat hoger te leggen. De wortels zijn jaarrond sterk en gezond, waardoor er nauwelijks plantuival is" zegt Geert Colbers (rechts) tegen Frank Janssen. "Bovendien zijn de planten eenvoudiger generatief te houden." 

application, Geert Colbers,  grodan

Gebruikte Producten & Gerelateerde Case Studies

Growing solutions, growth, quality, innovative, development, Grodan Supreme, grodan
Een unieke steenwolmat voor de paprikateelt (V-systeem), met een breed stuurbereik voor watergehalte (WG) en EC, dat een volledige, fijn vertakte wortelontwikkeling en blijvende groeikracht bevordert.

Grodan Supreme

Grodan Supreme is een steenwol substraat voor de hightech groenteteelt van paprika.

Bekijk product
application, erik zwinkels, grodan
Public - Other
15 nov 2018

Erik Zwinkels over Grodan Elite

Erik Zwinkels is a tomato grower in Holland. He is one of the managers of the family-run company, Zwinkels Tomaten, which has 20 ha of greenhouses divided among three production sites situated in the Westland region, in north-western Rotterdam.

Lees verder
application, Nieki van der Burg, grodan
Public - Other
16 nov 2018

Nieki van der Burg over Grodan Supreme

Van der Burg Paprika’s dik tevreden over 11,6 ha rode paprika op Grodan Supreme

Lees verder
application, Joop van den Nouweland, grodan
Public - Other
16 nov 2018

Joop van den Nouweland over Grodan Vitaflor

Rozenkweker Joop van den Nouweland, uit Waddinxveen heeft op zijn bedrijf Marjoland, sinds twee jaar 6 hectare rozen op de substraatmat Vitaflor.

Lees verder
application, Antonio de Bruin, e-Gro, GroSens, grodan
Public - Other
16 nov 2018

Antoni de Bruin over e-Gro, GroSens and Grodan GT Master

Antoni de Bruin uit Klazienaveen maakt opmerkelijke keuzes. Zo combineert hij de teelt van 6 ha groene paprika’s (deels belicht) op twee locaties met een adviespraktijk.

Lees verder
application, Albert Thunnissen,  grodan
Public - Other
16 nov 2018

Albert Thunnissen over Grodan Vital

Tomatenkwekerij Solyco teelt al jaren op de Grodan Vital steenwolmat. Deze past volgens bedrijfsleider Albert Thunnissen perfect bij het afwijkende druppelsysteem.

Lees verder
grodan