“Het is de best stuurbare paprikamat tot op heden"

Van der Burg Paprika’s in Est behoorde tot de eerste bedrijven die ervaring opdeed met de Grodan Supreme paprikamat. Na een eerste kennismaking in 2015 en een proef op 1.000 m2 in 2016, schakelde het bedrijf voor het teeltjaar 2017 volledig over op het nieuwe topsubstraat voor de paprikateelt.

Al in de proeffase constateerde mede-eigenaar Nieki van der Burg dat het weinig moeite kost om het gewas op de Supreme mat in de juiste balans te krijgen en te houden. “In de winter en het vroege voorjaar reageert de mat tamelijk vegetatief, waardoor de planten vlot groeien en de vruchten gemakkelijk zetten”, zegt hij. “Na de zomer worden paprikaplanten van nature wat vegetatiever. Dan is het juist zaak om generatief te sturen en dat lukt op deze mat heel erg goed. Je kunt gemakkelijk water geven, want de mat wordt niet snel te nat. En als je een keer wat minder geeft, is dat ook geen probleem.” De goede stuurbaarheid van het wortelmilieu en de evenwichtige plantbalans uitten zich in een hoge opbrengst en nog meer paprika’s van topkwaliteit, die het bedrijf onder het merk So Unique verkoopt.

Sterkere wortels, vitaler gewas

Grodan Supreme is een speciaal voor de paprikateelt (V-systeem) ontwikkelde steenwolmat, gebaseerd op de NG2.0 substraattechnologie. Die staat garant voor een zeer homogene waterverdeling, een sterker, fijn vertakt wortelgestel, een jaarrond vitaler gewas en nauwkeuriger sturing van het watergehalte en de EC in het  ortelmilieu. De nieuwe Supreme mat voor paprika past helemaal in dat plaatje, bevestigt Van der Burg na ruim twee jaar praktijkervaring. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het bedrijf er dit jaar opnieuw op teelt. “Het is de best stuurbare paprikamat tot op heden”, vat Nieki samen. “Ik moest er even aan wennen, maar zou niet meer zonder willen. In elk geval niet totdat zich een nog betere mat aandient. Daar staan wij natuurlijk altijd voor open.”

vegetable solutions, substrate slabs, vegetable, growing, tomato, cucumber, sweet pepper, aubergine crops, grodan
vegetable solutions, substrate slabs, vegetable, growing, Eggplant, grodan, aubergine
Floriculture Solutions, floriculture, Other Floriculture, perennial cultivation properties, grodan

Gebruikte Producten & Gerelateerde Case Studies